Sunday, Sep 19, 2021
HomeKultura i obrazovanjeSabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti

Sabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti

Sabor trubača Guča

 

Sabor trubača u Guči neće biti isti kao ranije, pristup će biti restriktivan i ako posetioci žele lepo da se provedu i uživaju, moraju biti ozbiljni, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, posle sednice Saveta Moravičkog upravnog okruga, koja je održana u Čačku.

Marija Obradović je navela, saopšteno je posle sastanka, da je dogovoreno da Sabor trubača u Guči bude tako organizovan da postane primer i za druge manifestacije.

To podrazumeva uvođenje „branjene zone“ u dužini od sedam kilometara, u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup, saopšilo je ministarstvo.

Dogovoreno je da organizatori manifestacija i inspekcije revidiraju planove, tako da se u tu zonu omogući ulaz vakcinisanim građanima i onima sa negativnim pi-si-ar testom, kao i da se postave punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu.

– Samo podelom odgovornosti između organizatora, inspekcija i posetilaca možemo da imamo organizovane manifestacije sa minimalnim rizikom po zdravlje građana, izjavila je Obradovićeva.

Ministarka je poručila da je na sednici  koja je vanredno zakazana kako bi se razgovaralo o predstojećim manifestacijama u avgustu i septembru – Saboru trubača u Guči, ali i Sabora violinista u Pranjanima, Nušićijade u Ivanjici i Kupusijade u Mrčajevcima, za koje u ovom trenutku ne postoji odobrenje Kriznog štaba da mogu biti organizovane, saopšteno je.

Istakla je da svi moraju da shvate da država i Krizni štab nisu za to da se ove manifestacije ne održe, ali da je najvažnije i na prvom, mestu zdravlje stanovništva.

Najavila da će se sledeće nedelje videti da li manifestacije mogu da se održe na ovakav način.

Poručila je građanima ako ne žele da se pridržavaju propisanih mera Guče neće biti i da nije isključeno da Krizni štab njeno održavanje zabrani, poštujući isključivo interes očuvanja zdravlja nacije, kaže se u saopštenju.

– Pitanje vakcinacije je pitanje od nacionalne važnosti. Svakim danom kojim ste odložili vakcinaciju pomogli ste da epidemija traje duže, poručila je Obradovićeva.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

Epidemiološka situa
Petnica demantuje da
Ocenite