Thursday, Jan 27, 2022
HomeVestiKorona napunila psihijatriju!Kragujevac otvara prvo savetovalište za postkovid pacijente sa mentalnim problemima!

Korona napunila psihijatriju!Kragujevac otvara prvo savetovalište za postkovid pacijente sa mentalnim problemima!

Foto:Arhiv

 

 

Kragujevac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će otvoriti posebno savetovalište za postkovid pacijente koji imaju problema sa mentalnim zdravljem.

Razlog je to što su neuropsihijatri u Domu zdravlja bukvalno zatrpani novim pacijentima, koji pate od psihičkih poremećaja nakon preležane korone, tako da svaki treći koji se javlja ima posledice te bolesti koje su ozbiljne i traže dugotrajno lečenje.

Prema rečima dr.specijalista psihijatrije  Službe za mentalno zdravlje u Domovima zdravlja,navode da“od troje pacijenata koji zatraže pomoć u Savetovalištu za mentalno zdravlje, dvoje je u proseku imalo koronu“.

 Ima tu više kategorija ljudi, ima i onih koji su i pre te bolesti imali problema, ali je pojava novih koji se javljaju nakon preležanog kovida zabrinjavajuća jer ih ima puno. Oni pate od depresije, anksioznosti, nervoze… Tu je prisutan i strah od smrti, kao i drugi poremećaji kao što su nesanica, gubitak pamćenja. Ciljna grupa za rad novog savetovališta su nam baš ti ljudi koji imaju posledice nakon preležane korone.

Kako korona virus deluje na mozak, tek treba naučno da se ispita, ali postoje istraživanja koja su potvrdila da taj virus ostavlja posledice na pojedine strukture nervnog sistema, i da se javljaju neurološki i psihijatrijski poremećaju.

Uz stres koji je neminovan, to ostavlja tragove na ljude,istuču lekari.

Pored vrtoglavice i nesvestice, koje izaziva korona, ona deluje i na neke strukture mozga, pa se javlja poremećaj sna i pamćenja.

Depresija je bolest raspoloženja koja zahvata i telo i misli.

To nije trenutno i prolazno neraspoloženje ili bezvoljnost, već medicinski pojam koji zahteva lečenje i adekvatan pristup.

Depresija se može javiti i nevezano za neke događaje koji bi bili potencijalni okidači za ispoljavanje depresivne simptomatologije. Međutim, isto tako se depresija može i javiti posledično. Na primer, izloženost hroničnom stresu menja funkciju i građu mozga i mnoge se depresije mogu objasniti akumulacijom štetnog delovanja stresa.

I tu konstitucija ima važnu ulogu jer određuje pod kojim teretom i nakon koliko vremena će se psihički sistem slomiti.

Depresija se može javiti u svakoj životnoj dobi.

Depresija negativno utiče na sve aspekte čovekovog funkcionisanja, te su ugroženi i socijalni i porodični i profesionalni domeni, što zapravo depresiju i čini jako kompleksnom.

Poseban problem sa kojim će se baviti kragujevački psihijatri je zlopupotreba lekova, jer se mnogi oboleli leče samoinicijativno, bez konsultacija sa lekarima.

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

NOVAC NA RAČUNIMA 1
Mionica podiže spom
Ocenite