Saturday, Oct 23, 2021
HomeRegion„Dramatično na Kosovu!“Ranjen Srbin u Zvečanu, incidenti u severnoj Mitrovici, Vučić se u Raški sastaje sa Srbima sa KiM

„Dramatično na Kosovu!“Ranjen Srbin u Zvečanu, incidenti u severnoj Mitrovici, Vučić se u Raški sastaje sa Srbima sa KiM

Foto:AP/ Bojan Slavković

 

Suzavac, šok bombe, sirene, teško ranjeni Srećko Sofronijević u Zvečanu, koji je u bolnici u severnom delu Mitrovice, na desetine povređenih Srba i ostaci na stotine ispaljenih metaka, u Mitrovici i Zvečanu, to je slika koju su za sobom ostavili pripadnici kosovske policije.

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija.

Policija se povukla u svoje baze.

Kod mesta Rudare blokiran magistralni put Mitrovica-Leposavić. Na barikadi su kamioni i okupljeni građani. Vučić se u Raški sastaje sa političkim predstavnicima kosovskometohijskih Srba.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice“, rekli su za RTS očevici.

Video RTS

Naveli su da su policijski inspektori u civilu, uz pratnju naoružane policije, u severni deo stigli iz južnog dela Mitrovice.

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za medije, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu.

Video RTS

– Sve ovo je maslo Aljbina Kurtija, koji se na ovaj način sveti srpskom narodu, koji na ovaj način želi da osvoji sever, mi smo uspeli da sprečimo krizu većih razmera. Neka se svi zapitaju šta će biti sledeći potez Aljbina Kurtija, čoveka koji hoće da konfiskuje lekove i koji puca na goloruki srpski narod – rekao je Petković na konferenciji.

– Šta će preduzeti NATO I KFOR povodom ovoga, poslednjuih mesec dana svedočimo napadima na naš narod – rekao je Petković i dodao da će predsednik Vučić danas u 15 časova razgovarati sa srpskim narodom u Raškoj.

– Na Kosovu se vrši verbilani delikt, ide se na goloruk narod sa dugim cevima, pod izgovorom nekakvog krijumčarenja, idu na pokušaj ubijanja našeg naroda. Ranjavanjem Srećka Sofronijevića pala je prva kap krvi, upozoravali smo da to ne sme da se desi – rekao je Petković.

– Pozivamo KFOR da reaguje, ovo je pravi trenutak da čujemo odgovor međunarodne zajednice – rekao je Petković na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije.

– Pozivamo i naš narod da ostane miran, jer ovakvim akcijama Priština želi da izazove krizu mnogo većih razmera – rekao je Petković.

Kosovska policija je upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je za TV Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

Vučić se uputio u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

To je potvrđeno Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Vučić se na taj potez odlučio nakon što je Kosovska policija upala u severni deo Kosovske Mitrovice, a u Zvečanu teško povređen Srbin koji je upucan s leđa.

Građani srpske nacionalnosti na severu su zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti.

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

RHMZ: 20 STEPENI Oč
Stomatoloske usluge
Ocenite