Saturday, Oct 23, 2021
HomePrivredaU Srbiji,nije manjak radne snage, već niko više neće da radi za 350 evra

U Srbiji,nije manjak radne snage, već niko više neće da radi za 350 evra

 

Foto:valjevonadlanu

 

 

Za privredni oporavak potrebno je tri puta više vremena od dužine trajanja krize. Pomoć države za prevazilaženje pandemije bila je opredeljena pre svega za očuvanje radnih mesta, ali privrednici imaju više od 60 različitih nameta“,kako ocenjuju situaciju u privredi prvrednici malih i srednjih preduzeća za portal -„Valjevonadlanu.rs „u razgovoru dodaju da ide zimski period kada će firme teško preživljavati.

„Ovde se gleda kao da privreda ima ogromnu akumulaciju,pa može da isfinansira gubitke,a u stvarnosti uopšte nije tako.

Ako jedan mesec ne platite obaveze, na primer struju, drugog meseca nema firme“, upozoravaju privrednici uz konstataciju da je neizvesnost kod velikog broja privrednika izazvala turbulencije, ali se preživljavalo sa nadom da će se situacija normalizovati. Ipak, kažu da očigledno nije tako.

Preciziraju da je pogubno ukoliko povećanjem cena i usluga privrednici pokušavaju da saniraju likvidnost firme, jer vam niko ne garantuje da ćete po tim cenama moći da plasirate proizvod.Tako da, kritikuju stav da nam jeftina radna snaga donosi prednost prilikom dolazaka stranih kompanija da investiraju u našu zemlju.

„Radnici jednostavno više neće da rade za male plate. Ovde nije manjak radne snage, manjak je ljudi koji će pristati da rade za 350-400 evra“, ističući da tek kada vlasnik firme vidi da mu je biznis u problemu on je spreman da ponudi mnogo veće zarade,čak i na nivou evropskih,što govori da je u prihodima nekad  postojao prostor da se radnik više vrednuje.Međutim,to nije više slušaj.

Iskusani privrednci kaži da država daje subvencije samo stranim gigantima koji dolaze u Srbiju,dok domaćim privrednicima samo nameće dažbine sve veće i veće,kažu da se oduvek srpski privrednik protivio subvencijama kojima država privlači strane investitore.

„Svim firmama koje dolaze država kroz subvencije obezbeđuje tri do četiri godine poslovanja i one posle tog vremena mogu jednostavno da pokupe svoje mašine i da odu“, upozoravaju privrednici.“

„Migracije su takve da nema nikakvog optimističkog viđenja, pa se čak i u velikim projektima uvoze se radnici jer jednostavno u Srbiji više nema te radne snage.Mi sada imamo više menadžera nego zidara i električara,zavarivača,krojača,obućara i snajdera zajedno.“

Privrednici ističu“ da će teško opstati i preživeti zimski period iz više razloga,smanjenog broja radne snage zbog obolelih koronavirusa,velikih nameta,poskupelih reporomaterijala,opreme i mnogo toga drugog što muči domaće privrednike.“

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

DOKTORKA OTKRILA ŠT
Stranka Savez 90/Zel
Ocenite