Tuesday, Nov 30, 2021
HomePolitikaSkupština grada razrešila dužnosti gradskog pravobranioca Darka Kostića

Skupština grada razrešila dužnosti gradskog pravobranioca Darka Kostića

 

 

Gradski pravobranioc Darko Kostić,diplomirani pravniki,danas je  razrešen na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, funkcije pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opštona Lajkovac, Ljig i Osečina.

Rešenje o razrešenju, sa sedam glasova protiv i dva uzdržana, donela je skupštinka većina na današnjoj sednici koju čine partije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Da bi gradskom pravobraniocu prestao mandat potrebno je podneti rešenje o njegovom razrešenju da donesu i ostale opštine osnivači – Lajkovac, Ljig i Osečina.

Međutim,danas dbornici su usvojili rešenje o razrešenju pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina Darka Kostića.

Osnivači Zajedničkog pravobranilaštva, opština Ljig i Osečina obratili su se dopisima gradonačelniku Valjeva u cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranioca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada.

Takođe, Zajedičko pravobranilaštvo, nije ispunilo svoju zakonsku obavezu, jer nije skupštinama osnivačima podnelo Izveštaj o radu za 2020. godinu.

Odeljenje za finansije Gradske uprave Valjeva dostavilo je izveštaj ukupnih troškova sudskih sporova za zadnje tri godine koje je vodilo Zajedničko pravobranilaštvo.

Utvrđeno je da isti iznose oko 9 miliona dinara, od čega su troškovi kamate 3 miliona, a troškovi vođenja postupaka 6 miliona dinara.

„Uočeno je da su troškovi kamata i vođenja postupka identični iznosu glavnog duga, što dovodi u sumnju opravdanost vođenja sudskih sporova po uloženim žalbama, kojima su znatno uvećani troškovi sporova“, naveo je Gojković.

Naglasio je da Zajedničko pravobranilaštvo  sa organima grada Valjeva nikada nije vršilo konsultacije o opravdanosti vođenja postupaka, a koji su u pojedinim slučajevima stvarali dodatne troškove po budžet grada Valjeva što govori u prilog loše saradnje zajedničkog pravobranilaštva sa organima Grada.

Gojković je na kraju svog izlaganja naveo šta gradskom pravobraniocu konkretno zamera gradsko rukovodstvo. On je podsetio da je Skupština grada u proteklom periodu usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja građevinsko zemljište radi formiranja parcele u cilju realizacije projekata na teritoriji Valjeva, a koje je Vlada Srbije proglasila za projekte od značaja za Republiku.

„Zajedničko pravobranilaštvo je dalo negativno mišnjenje na ugovor o prenosu prava javne svojine bez naknade sa grada Valjeva na Republiku Srbiju, koji je sastavni deo zaključka Vlade o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom, bez naknade, u cilju realizacije investicionog projekta kompanije ‚Bizerba‘, koji je proglašen za projekat od značaja za državu. Nakon toga je pravobranilaštvo pokrenulo tužbu za utvrđivanje ništavnosti tog ugovora. Ovakvi postupci pravobranioca dovode u sumnju da se on zaista bavi zaštitom interesa grada i građana Valjeva, imajući u vidu da nemačka kompanija namerava da u ovaj projekat uloži 30 miliona evra i da zaposli 305 radnika, dok kompanije ‚Hansgrohe‘ namerava da uloži 85 miliona evra i zaposli 1.000 radnika, što je veoma važno za sve građane Valjeva“.

Darko Kostić,je imenovan  za gradskog pravobranioca krajem 2018. godine na mandat od pet godina,na njegov rad do sada nije bilo primedbe i rad Zajedničkog pravobranilaštva sve do podnošenja tužbe protiv Grada Valjeva i Republike Srbije.

Gradski pravobranilac Darko Kostić je danas pokušao da prisustvuje sednici Skupštine grada, a na to ima pravo po Poslovniku o radu Skupštine grada Valjeva, međutim predsednica Skupštine grada Snežana Rakić mu  nije dozvolila, smatrajući da  nije po Poslovniku .

 

 Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

 

 

Održana 16 sednica
Ocenite