март 29, 2024
Valjevo

Danas je Sveti Sava: Veruje se da ovaj svetitelj može da umiri oluje

Podelite post:

Foto:SPC

 

U Srbiji se danas obeležava školska slava Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Srpska pravoslavna crkva, vernici, ali i čitav srpski rod gde god živeo 27. januara slavi Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Na Svetog Savu post je obavezan. Iako je u kalendaru SPC upisan crvenim slovom, Sveti Sava može i mrsno da se slavi ako ne pada u sredu ili petak. Veruje se da ovaj svetitelj može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena…

Postoji i verovanje da na današnji dan ne treba nositi crveno, kao ni oštriti noževe, britve i druge alate…

U svim osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.

Na Savindan, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pojedincima i institucijama uručiće Svetosavske nagrade za 2021. godinu.

Dobitnicima će Svetosavska nagrada biti uručena za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća. Nagrada se odnosi i na posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja kovida 19 u lokalnoj zajednici.

Proslava skromna uz poštovanje epidemioloških mera.

Škole najavljuju i onlajn program proslave školske slave, tako da učenici koji neće biti u školi, mogu da prate na daljinu.

Srednje škole  krsnu slavu će obeležiti bez prisustva učenika.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu saopštio je da će dan Svetog Save obeležiti svečano i prigodno, uz poštovanje epidemioloških mera.

Uprava fakulteta pozvala je studente da Svetosavsku svečanost prate onlajn, putem linka koji će se naći na sajtu Fakulteta i društvenim mrežama institucije.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja – prve Više škole u Srbiji.

Savindan je nenastavni dan.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X