Sunday, Jul 3, 2022
HomePrivredaCene goriva ostaju stabilne, potrošnja tokom krize pala samo 10 odsto

Cene goriva ostaju stabilne, potrošnja tokom krize pala samo 10 odsto

 Potrošnja goriva u Srbiji pala je od početka korona krize za 15 procenata, a posle dinamičnog pada usledio je rast cena i može se očekivati da će sadašnje cene derivata potrajati – rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović.

Benzin i dizel su u Srbiji ove godine prvo pojeftinili za 27 do 32 dinara, a nedavno su poskupeli za 11-12 dinara. Cene su pratile periode velikog pada cene nafte, a zatim i period rasta te cene na svetskom tržištu.

– Ovakve promene cena u Srbiji se, pre svega, mogu pripisati promeni cene sirove nafte, mada je u međuvremenu došlo do povećanja i akcize za 1,3 dinara sa PDV-om. Sada je cena sirove nafte čitavog avgusta, između 40 i 45 dolara po barelu, i može se reći da je stabilna, samim tim nema promena troškova naftnih kompanija, pa ni cene goriva – kaže Mićović.

Na pitanje kakve se cene mogu očekivati u narednom periodu, on kaže kako nikada nije bilo nezahvalnije bilo šta dugoročno prognozirati.

Nema najava nekih većih promena na globalnom ni na lokalnom tržištu, očekujem da će ove cene goriva ostati. Da li će biti dinar ili dva gore-dole, teško je predvideti, ali to ne može dramatično da promeni život ili ekonomiju – kaže on.

Mićović kaže da je ove godine s obzirom na dramatična dešavanja u društvu, i na tržištu nafte i derivata, zabeležen neuobičajeno mali pad potrošnje goriva u Srbiji.

Direktna subvencija
Utopila se dva rođe
Ocenite