Monday, Oct 3, 2022
HomeKultura i obrazovanjeAuto-litija stigla do Jabuke, dočekao ih vladika Atanasije

Auto-litija stigla do Jabuke, dočekao ih vladika Atanasije

Auto-litija koja je jutros krenula iz Beograda, kako bi pružila podršku litijama u Crnoj Gori stigla je na Jabuku.

Na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, u manastiru Svetog Ilije učesnike je dočekao episkop mileševski Atanasije Rakita rekavši da se svetinje brane jer su najsvetiji deo pravoslavne vere.

„Dobrodošli na prostore eparhije Mileševske, na ovo naše srpsko brdo na 1200 metara koje se nalazi između velikih srpskih svetinja. Eparhija Mileševska spaja sve što je sveto i u Pljevljima, Prijepolju, Novoj Varoši, Prijepolju i služi kao spona. Braćo i sestre vi ste došli iz Beograda i Šumadije, na naš tavor, u pravo vreme. Pored nas, naša braća u crnoj Gori bore se za očuvanje naših zajedničkih svetinja, bore se za povezivanje kontinuiteta u onome što je sveto i milom Bogu pristupačno, to je u srcu bića srpskoga, mi smo Božiji narod“, rekao je episkop mileševski Atanasije.

Nekoliko stotina vozila u koloni dugačkoj par kilometara prošlo je kroz Čačak, Užice, Zlatibor i Novu Varoš, a sa ulica ih je pozdravljao oduševljeni narod.

„Želimo da kažemo našoj crnogorskoj braći da zajedno branimo naše svetinje i da smo tu za njih. Naša vera je naš ponos i nećemo niko dozvoliti da to uništava “, rekao je jedan od učesnika auto-litije.

Auto-litije od Beograda do Jabuke organizovao je Savet Srba u Crnoj Gori.

„Crna gora ima danas najcrnji i najgori sistem koji upravlja delom te države. Sve su uzeli, a kada su pokušali i dušu da uzmu onda smo se desili mi da ne damo svetinje i ne damo dušu. Sve maske tog sistema su pale i nadamo se da će sledeće godine taj sistem i pasti“, rekao je Pljevljak dr Vukadin Šljukić.

Utopila se dva rođe
Ukinuta vanredna sit
Ocenite