Wednesday, Sep 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeOVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA

OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA

Načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorica Jović kaže da je Ministarstvo za srednje škole pripremilo dva modela nastave; nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu.

Zbog epidemijske situacije u Srbiji izazvane koronavirusom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je donelo stručno uputstvo sa različitim modelima koji će biti primenjivani u osnovnim i srednjim školama od 1. septembra.

Nastava u  srednjim stručnim školama i gimnazijama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu. Smenu čine učenici prvog i drugog odnosno trećeg i četvrtog razreda, a ukoliko je broj učenika veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe.

Kombinovani model za osnovce podrazumeva da učenici po razredima, imaju organizovanu nastavu neposredno u školi ili putem nastave na daljinu.

Od prvog do četvrtog razreda svi učenici će ići u školu, imaće neposrednu nastavu realizovanu u školi i za njih neće biti organizovana nastava na daljinu. Za učenike od petog do osmog razreda postoje dva modela; osnovni model je da škole koje imaju dovoljno prostornih mogućnosti i dovoljno kadrova organizujuju rad za sve učenike u školi, a drugi model je kombinovani, i on uključuje kombinaciju neposrednog rada u školi i nastave na daljinu“, rekla je na konferenciji za novinare načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

Za treći model, a to je kompletna nastava na daljinu, moći će da se opredele roditelji ukoliko smatraju da odlazak u školu za njihovo dete nije bezbedan.

Valjevske osnovne škole su izabrale kombinaciju da u škole idu svi učenici od petog do osmog razreda, ali podeljeni u grupe, dok se 95 posto roditelja srednjoškolaca izjasnilo za kombinovanu nastavu. Škole će do 27. avgusta dostaviti svoje konačne modele. Jocić kaže da su se roditelji već izjasnili, ali postoji mogućnost da se predomisle, „ukoliko vide da učenje na daljinu nema efekta“.

 

– Nastava će i u osnovnim i u srednjim školama trajati 30 minuta, za niže razreda biće maksimalno četiri časa dnevno, od petog do osmog razreda preporučeno je pet časova, a školama je ostavljena mogućnost da organizuju i više, mada je optimalan broj šest časova. Za srednje škole, za one koji će pohađati nastavu u školi, oni će imati sve časove po rasporedu koji su predvđeni za taj dan. Za srednje škole za sedam opšteobrazovnih predmeta časovi će se snimati i prikazivati na RTS-u, ali će se takođe snimati časovi za sve obrazovne profile i za sva područja rada – rekla je  Jocić.

VAŽNO OBAVEŠTENJE
Ocenite