Thursday, Jun 30, 2022
HomePrivredaNova pomoć države

Nova pomoć države

Penzije koje rastu biće opet značajno uvećane, i nadam se da će država da pomogne poslodavcima. Minimalac je bio 15.900, a danas je 30.022 dinara. Pokušaćemo da pomognemo poslodavcima, da ne bi otpuštali radnike. Moramo da mislimo na njih, a ne da im stavljamo omču. Vidi se kako se država dobro drži – rekao je predsednik.

Iz ministarstva finansija najavili su da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija, a koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije.

Švajcarski model rasta penzija najbolji mogući model koji štiti interese penzionera.

– Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra – rekli su iz ministarstva finansija.

Najavljuju da će ti podaci biti javno objavljeni, kao i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.

– Bez obzira na velike probleme koje postoje u funkcionisanju globalne ekonomije, u Srbiji stvari idu koliko-toliko normalno. Dakle, idemo sa povećanjem i sigurno da ćemo ići sa povećanjem minimalne zarade i sa povećanjem penzija za 2021. godinu – naglasili su iz ministarstva.

Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, iz ministarstva kažu da je o tome rano govoriti dok u oktobru ne stignu podaci o prilivu PDV-a u budžet.

– Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta – istakli su i dodači da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.

Ističu da državi jeste prioritet zadržavanje i podizanje životnog standarda građana Srbije, što su dokaz jake mere podrške privredi tokom krize, ali, naglašavaju, da treba biti odgovoran i ne dopustiti da se naruži ravnoteža u budžetu i makroekonomska ravnoteža.

Švajcarska formula za rast penzija znači da za 1,7 miliona penzionera u Srbiji se penzije povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

 

AKTUELNOSTI IZ REGIO
Prekršajne prijave
Ocenite