Monday, Oct 3, 2022
HomePrivredaSUTRA NA SVOJIM BANKOVNIM RAČUNIMA 18.000 DINARA VIŠE,OČEKUJTE !

SUTRA NA SVOJIM BANKOVNIM RAČUNIMA 18.000 DINARA VIŠE,OČEKUJTE !

Mnoge će obradovati!  Sutra zaposlenima stiže još 18.000 dinara!

Ova  tranša  isplate minimalca je obezbeđena sa  18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi  rekao je Siniša Mali. Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbij , rekao je Mali.

Dodao je da upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

Siniša Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veoma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

„To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima“, naveo je Mali i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate ođednom.

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji.

Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

Od ove mere očekujemo dosta, a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima“, rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same, već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoje tržište i radna mesta.

Nedavno smo dobili potvrdu kreditnog rejtinga od agencije Mudis, što znači da se nije povećao rizik zemlje, te da se kamate banaka neće povećavati, Evropska komisija je usvojila pre nekoliko dana paket predloga za povećanje trgovine između EU i susednih zemalja, među kojima je i Srbija, a jedna od najznačajniih vesti je dolazak Razvojne finansijske korporacije u Srbiju, što je izdejstvovano na pregovorima u Vašingtonu“, rekao je ministar.

Ne znam da li građani znaju koliko je važna vest otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji. To će biti snažan signal investitorima da smo bezbedna zemlja za ulaganja. Na taj način krenuće realizacija raznih ekonomskih dogovora kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija“, kazao je Mali.

Štab za vanredne si
Minimalna cena rada
Ocenite