Thursday, Oct 6, 2022
HomePrivredaMinimalna cena rada – Završni pregovori u ponedeljak 14.septembra

Minimalna cena rada – Završni pregovori u ponedeljak 14.septembra

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije ponovo su danas razgovarali o visini minimalca u narednoj godini. Predstavnici sindikata najavili su da će javnost zvanično o ishodu obavestiti u ponedeljak 14. septembra, kada su zakazani završni razgovori.

Kolegijumu u prostorijama UGS „Nezavisnost“ prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Sastanak je trajao dva sata.

Predstavnici sindikata i poslodavaca na sastanku pregovaračkih timova ,uoči održavanja kolegijuma, nisu uspeli da približe stavove u pogledu visine minimalca u idućoj godini i ostali su pri svojim, ranije iznetim predlozima.

Sindikati su stava da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potročaške korpe koja iznosi oko 37.000 dinara.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi da bi došlo do povećanja minimalca za više od četiri do šest procenata, koliko su predložili predstavnici Vlade i da očekivanjanja da on raste više nisu realna.

Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku.

Uslov poslodavaca je da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Procene su da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi. Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. godni.

SUTRA NA SVOJIM BANK
Ocenite