Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiApel našim građanima da se do PETKA do 18.časova vrate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske !

Apel našim građanima da se do PETKA do 18.časova vrate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske !

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamenik direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

„Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona“, rekla je Kisić novinarima.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Preporuke svetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana.

Gde ukazuje ,da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

-Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno-objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

-Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas-kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Ističe da je to generalna kontrola svih građana Srbije koji se vraćaju u zemlju, sa ciljem da se prepoznaju svi importovani slučajevi i smanji rizik dalje transmisije virusa u populaciji.

-Svi moramo aktivno da preuzmemo svoju ulogu i da uložimo maksimalne napore da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i ne dozvolimo dalje razbuktavanje virusa-naglašava Kisić Tepavčević.

Navodi i da se mera nadzora odnosi na sve građane, bez obzira na uzrast.

"Mlekara Ub" dobila
Minimalac 32.156 din
Ocenite