Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiSituacija u Srbiji stabilna, ali nesigurna – uskoro novi detalji o nadzoru

Situacija u Srbiji stabilna, ali nesigurna – uskoro novi detalji o nadzoru

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.437 osoba, a od posledica zaraze preminule su 733 osobe. Do sada je testirano ukupno 1.033.988 ljudi. Iako je epidemiološka situacija trenutno povoljna, stručnjaci upozoravaju da se to preko noći može promeniti i da veliki rizik predstavljaju građani koji se vraćaju sa odmora iz zemalja u okruženju koje beleže veliki broj zaraženih.

Na respiratorima 28 pacijenta

Prema poslednjim podacima, hospitalizovana je 391 osoba, a na respiratorima je 28 pacijenata.

I a ko su podaci o broju novozaraženih u Srbiji dobri, situacija može da se promeni veoma brzo. Stručnjaci apeluju na građane da budu odgovorni i da zaštite sebe, porodice i okruženje.

Budući da zemlje u okruženju beleže veliki broj zaraženih i da su oko nas mnogobrojna žarišta, od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju,posebno iy Crne Gore,Albanije,BIH i Hrvatske a i ostalih EU zemalja , odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Navela je da je suština u tome da se svi građani koji ulaze u zemlju u što kraćem vremenu, do 24 sata, jave određenoj zdravstvenoj službi.

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da je boravak u Crnoj Gori sada veliki rizik. Pored toga, problem su i proslave, dodao je Kon.

„Bezbednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske, nego na nekoj zabavi ili u Crnoj Gori“, rekao je Kon.

Minimalac 32.156 din
Leto nas ne napušta
Ocenite