Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiVečeras stiže zahlađenje – kratkotrajna promena vremena

Večeras stiže zahlađenje – kratkotrajna promena vremena

Prva polovina septembra odlikovala se sunčanim i veoma toplim  vremenom za ovo doba godine, uz maksimalne temperature i do 32-33°C, prethodne sedmice i do 34°C, a temperature su i u Beogradu dostizale 32°C, a toliko je bilo i danas. Ipak, noći su sve duže, pa su i znatno prijatnije i svežije, uz temperature i do 10°C, a lokalno su se spuštale i niže.

Sveže noći, ali veoma topli dani doveli su do velikih temperaturnih razlika tokom dana, u mnogim predelima po 20 i više stepeni.
Inače, za veoma toplo i sušno vreme, odgovoran je i anticiklon iznad centralne Evrope, koji sprečava prodor oblačnih i padavinakih sistema sa Atlantika, ali i sa Mediterana.
U Srbiji od početka septembra nije bilo padavina, a maksimalne dnevne temperature su za 5 do 7 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Večeras, krajem dana i tokom noći sa severa se očekuje prodor svežije vazdušne mase, uz skretanje vetra na pojačan severni, zahlađenje će proći u znaku suvog vremena. U petak smena sunčanih i oblačnih intervala, uz umeren do jak severozapadni vetar. Nakon jutarnjih 14 do 18°C, tokom dana 23 do 27°C. Krajem dana razvedravanje, pa će u toku večeri biti vedro i hladno, uz slabljenje vetra.
Za vikend sunčano. U subotu će jutro biti hladno, u dolinama i kotlinama sa maglom. Minimalna temperatura od 6°C na severozapadu do 14°C na istoku Srbije, a maksimalna dnevna u većini predela biće oko 25°C.
U nedelju nakon svežeg jutra, tokom dana sunčano i toplo, temperature u većini predela oko 27°C.
Sledeće sedmice vreme će ponovo biti pravo letnje, sunčano i suvo, a sredinom sledeće sedmice temperature će biti i preko 30°C, ponegde i do 32°C. Od nedelje jugoistočni vetar ponovo u pojačanju, pa će tokom većeg dela sledeće sedmice duvati topla košava.
Dakle, do kraja sepembra očekuje se stabilno, veoma sušno i uglavnom sunčano vreme, ali i vreme sa temperaturama znatno iznad proseka za septembar.

Kredit na reč do 90
Kvar na crpnoj stani
Ocenite