Wednesday, Sep 28, 2022
HomeZdravlje i lepotaU Srbiji registrovano 68 novoobolelih, od koronavirusa preminula još jedna osoba

U Srbiji registrovano 68 novoobolelih, od koronavirusa preminula još jedna osoba

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji je na koronavirus testirano 3.175 osoba, a virus je potvrđen kod njih 68.

Preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 741.

Ukupno je 337 osoba hospitalizovano, a na respiratorima je 25 pacijenata.

U Srbiji je od početka epidemije, potvrđeno 32.908 slučajeva infekcije.

Od petka od 18.časova do jutros, na portal E-zdravlje prijavilo se oko 10.000 građana, rekla je za RTS direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

Među onima koji su se prijavili bilo je sumnji na kovid-19 i u tom slučaju treba otići u kovid ambulantu, kako bi se bila otklonjena svaka sumnja, dodaje Jovanovićeva.

Ukoliko sumnje nema, stanje treba pratiti narednih deset dana i odjaviti se sa nadzora ukoliko situacija bude u redu, objasnila je ona.

Osobe koje su preležale koronavirus i dalje nisu potpuno bezbedne po druge građane .

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od koronavirusa mogu ga širiti još mesec-mesec i po dana od ozdravljenja, a imunolog Srđa Janković je rekao da je ovo poznato još iz prvih radova kineskih stručnjaka. Janković kaže da je, srećom, reč o izuzecima, a ne pravilu,i zato to nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije.

Pod opšte mere potpada , i onaj ko je preležao koronavirus, uvek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imunitet traje i zato osobu koja je preležala kovid 19 ne treba smatrati apsolutno bezbednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu , koji može zaraziti druge.

 

Uplata još dva mini
DANAS JE VELIKI PRAZ
Ocenite