Monday, Oct 3, 2022
HomePrivredaCENE NAFTE PONOVO RASTU

CENE NAFTE PONOVO RASTU

Jedan od razloga svakako je i  rast cene nafte na svetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu. Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promena u cenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Nakon dve nedelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupele sve vrste goriva, a evo šta to znači za Srbiju

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine.

Barel sirove nafte WTI danas se prodavao za nešto manje od 40 dolara (39,81), dok se cena brenta kretala oko 42 dolara (41,85). Podsetimo, u martu i aprilu su cene nafte u jednom trenutku otišle i u negativnu teritoriju – cena je bila manja od nula dolara, što znači da su proizvođači plaćali kupcima jer nisu imali gde da skladište naftu.                                            Dizel kod komšija  praktično je jeftiniji za skoro 20 dinara po litru, dok je litar benzina skuplji za 5 dinara .

Šef delegacije EU u
OBAVEZNO TRAŽITE FI
Ocenite