Friday, Oct 7, 2022
HomePrivredaOBAVEZNO TRAŽITE FISKALNI RAČUN – UZMI RAČUN I POBEDI !

OBAVEZNO TRAŽITE FISKALNI RAČUN – UZMI RAČUN I POBEDI !

VELIKA NAGRADNA  IGRA FISKALNI RAČUNI – Prema rečima ministra finansija Srbije Siniše Malog, uskoro će ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, a sa ciljem suzbijanja sive ekonomije. On je naveo da će ovog puta ceo proces biti sproveden elektronski.

U poslednjih 10 dana izvršena je provera fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji, a neregularnosti su zabeležene u više od 60% njih. Neregularnosti se odnose na neevidentiranje prometa i neprijavljivanje radnika.

Država u cilju suzbijanja sive ekonomije pokreće nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“! Građani će sakupljanjem fiskalnih računa moći da dobiju izuzetno vredne nagrade kao što su 60 automobila – fijat 500L , 10 luksuznih stanova u naselju „Zemunske kapije“ i dva u „Beogradu na vodi“, kao i putovanja i mnoge druge vredne nagrade.

Sakupljajte račune  !

Za nagradnu igru će važiti svi računi od 1. septembra, biće dva kruga izvlačenja, a slanje će početi 15. novembra. Prvo izvlačenje će biti za Novu godinu, a sve poslate koverte u prvom krugu će važiti i u drugom, kao što je bilo i ranijih godina. S obzirom na to što je 2018, kada je nagradni fond bio znatno manji, poslato čak 11 miliona koverata, očekuje se da bi sada taj broj mogao da bude i oko 20 miliona. Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ ima za cilj suzbijanje sive ekonomije, koja u Srbiji uzima 15 odsto BDP ili oko šest milijardi dolara godišnje.

 U ovoj nagradnoj igri važiće ista pravila kao i prošli put, što znači da će biti dva kruga, a sve koverte koje su prispele u prvom krugu učestvovaće i u drugom. Svi koji budu želeli da učestvuju moraće da sakupe 10 fiskalnih računa, a svaki mora biti na minimum 100 dinara. Učesnici u nagradnoj igri neće plaćati poštansku uslugu prilikom slanja koverti. Ono što je drugačije nego ranijih godina jeste da će biti znatno veći nagradni fond i atraktivnije nagrade. Između ostalog biće podeljeno 10 luksuznih stanova u naselju „Zemunske kapije“ i dva u „Beogradu na vodi“, kao i veliki broj drugih robnih nagrada .

Otkrio je izvor Portala Valjevo na dlanu-iz Vlade Srbije .

Miladin Kovačević  ekonomista , kaže da je igra „Uzmi račun i pobedi“ odlična motivacija potrošačima i da ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i edukaciju građana o značaju izdavanja fiskalnih isečaka. Za prihod budžeta jedne države PDV je veoma važan i zbog toga je bitno da građani shvate koliko je bitno da uzimaju fiskalne račune koji služe kao dokaz nadležnim organima i građanima da je za određenu kupovinu obračunat i evidentiran porez. U protivnom sav novac ostaje kod prodavca i ne dospeva u fiskalni sistem. Dokaz o kupovini u obliku fiskalnog računa je garant odgovorne kupovine i potvrda poštovanja kupoprodajnog odnosa,dodaje on.

Podsetimo, nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ prvi put je bila organizovana u martu 2017, s nagradnim fondom od 135 miliona dinara. Drugi ciklus organizovan je početkom 2018, imao je dva kruga sa po četiri izvlačenja, a u igri je učestvovao čak 41 odsto građana, koji su poslali 11 miliona koverata.

Ko neće moći da učestvuje

U nagradnoj igri ne smeju da učestvuju lica koja su u radnom odnosu ili su na drugi način angažovana za rad u kabinetu predsednika Vlade Srbije, Generalnom sekretarijatu Vlade, Ministarstvu finansija, Republičkoj direkciji za imovinu, Upravi za igre na sreću, Poreskoj upravi, Državnoj lutriji Srbije, JP „Pošta Srbije“ i Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kao i članovi Komisije za praćenje regularnosti izvlačenja nagrada i utvrđivanja dobitnika.

 

CENE NAFTE PONOVO RA
Opštinski funkcione
Ocenite