Friday, Oct 7, 2022
HomeKultura i obrazovanjeSUTRA JE KRSTOVDAN! Kad se probudite pogledajte kroz prozor ! To će vam dati putokaz za celu sledeću godinu !

SUTRA JE KRSTOVDAN! Kad se probudite pogledajte kroz prozor ! To će vam dati putokaz za celu sledeću godinu !

Kao i na januarski Krstovdan, i za ovaj jesenji važi pravilo strogog posta .

Na sutrašnji dan, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Krstovdan, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik se još zove i Vozdviženje Časnog krsta. Obeležava se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Baš kao i na januarski Krstovdan, i za ovaj jesenji važi pravilo strogog posta. Takođe, dozvoljeno je jesti grožđae, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Na ovaj dan se po tradiciji bere bosiljak.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na ovaj dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Jedno od najvažnijih verovanja za sutrašnji praznik vezano je za predskazanje i vremena. U zavisnosti od toga kakvo vreme bude ujutru, saznaćemo kakva će nam biti cela naredna godina, do sledećeg jesenjeg Krstovdana.

Strogi post na hlebu i vodi na Krstovdan je određen zbog saosaćenja sa vojnicima koji su u ime Konstantina poginuli u borbi za slobodu, a grožđe je podsećanje na tešku ali slatku pobedu. Zato, treba pojesti malo grožđa  ako želite uspeh i prosperitet, i da pobeđujete narednih 12 meseci.

Verovanje u narodu glasi :

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

– Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar.

– Septembarska kiša – zlato njivama, otrov vinogradima.

– Što  ne skuva  avgust ,  skuvaće septembar.

– Kakav septembar, takav i mart.

– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Opštinski funkcione
Ubijen muškarac u G
Ocenite