Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiNova odluka štaba za vanredne situacije 20.oktobra 2020.godine

Nova odluka štaba za vanredne situacije 20.oktobra 2020.godine

 

Štab za vanredne situacije grada Valjeva, na 53. sednici, održanoj 20.10.2020. godine doneo je sledeći zaključak:

 

I Pojačati inspekcijski nadzor od strane inspekcija grada Valjeva, komunalne milicije i republičkih inspekcija nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

 

II Inspekcije su dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama, Komandantu i Načelniku Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave grada Valjeva.

Pored pojačanog inspekcijskog nadzora koji je naložen na današnjoj sednici, sa Štaba za vanredne situacije je upućen apel građanima,  preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas Korona virusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa  i LEČENjEM  obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

  • ODRŽAVATI DISTANCU,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM,
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • AKO SE BORAVI  DUŽE  U ZATVORENOM  PROSTORU  DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU  ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI  PROMAJU.
  • DOSLEDNO SPROVOĐENjE SVIH MERA U SKLADU SA ZAKONOM, UREDBOM  I NAREDBOM VLADE I MINISTARSTVA  ZDRAVLjA  RS, KRIZNOG I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković apeluje na sugrađane da sprovode sve protivepidemijske mere, ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

„Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa! Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strožije mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum! Na žalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile , moraćemo da pribegnemo  donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?!

Poštovani sugrađani, molim vas da uvažite apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

U Valjevu još sedam
U Valjevu još šest
Ocenite