Tuesday, Jun 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas je SVETA PETKA – najveća ČUDA dešavaju se na njen dan, može da vam donese sreću i zdravlje!

Danas je SVETA PETKA – najveća ČUDA dešavaju se na njen dan, može da vam donese sreću i zdravlje!

Sveta Petka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena, pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra.

Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih.

Svetu Pretku proslavio je njen podvižnički život u pustinji, ali i mnogom čudima koje je,kako kažu verovanja , učinila posle upokojenjaprema rečima vernika a čini ih i dan danas .

Prepodobnu mati Paraskevu proslavio je njen podvižnički život u pustinji, ali i mnogobrojna čuda koje je, kako kažu verovanja, učinila posle upokojenja, a prema rečima vernika, čini ih i dan danas. 

Njen kult neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku.

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Po predanju, Sveta Petka je srpskog porekla, i potiče iz imućne i pobožne porodice. Rođena je u Epivatu u Trakiji, između Silinavrije i Carigrada, krajem 10. ili početkom 11. veka. Na ikonama je predstavljena u monaškoj odeći sa krstom u ruci.

Bila je usamljena, mnogo godina je provela u pustinji, a prema predanju, javio joj se anđeo i usmerio je da širi Hristovu veru. U doba pozne starosti poslušala je glas anđela, ostavila pustinju i vratila se u Epivat. Tu je poživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi.

Nakon što se, prema predanju, svetiteljka u snu javila nekom Georgiju i Jefimiji, hrišćani iz Epivata pronašli su njene mošti i preneli ih u hram Svetog Petra i Pavla. Njene čudotvorne mošti prenošene su od tada mnogo puta.

VLADA SRBIJE USVOJIL
Uhapšen vozač osum
Ocenite