Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiU 2021. minimalna zarada 6,6 odsto- penzije veće za 5,9 odsto

U 2021. minimalna zarada 6,6 odsto- penzije veće za 5,9 odsto

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, čija je jedna od tema bila utvrđivanje minimalne cene rada, Siniša Mali, ministar finansija je rekao da je planirano povećanje penzija po zakonu, na osnovu švajcarske formule .

Navodeći, da je Situacija u budžetu je stabilna.

Idemo i sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto i sa povećanjem penzija od 5,9 odsto. Novca za to u budžetu imamo“, rekao je Mali. Minimalac u 2021. godini iznosiće 32.126 dinara, rekao je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković. Stojiljković je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini. „Dogovora nije bilo“, rekao je Stojiljković i podsetio da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikati očekivali da će se u razgovorima o minimalnoj ceni rada doći do minimalne zarade od 34.000. On je rekao da će neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara. Penzije će od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajacarske formule, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da najveći teret povećanja minimalne zarade od 6,6 odsto i penzija za 5,9 odsto preuzima država.

Zahvalio je penzionerima na teretu reformi koji su podneli i podsetio da je penzionerima na početku krize izazvane korona virusom isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara i pomoć od 100 evra.

„Na pravi način smo uspeli da zaštitimo i njihov standard u trenutku najveće ekonomske krize“, naveo je Mali.

UHAPŠENA DVA ČLAN
ŠTA DONOSI NOVI ZAK
Ocenite