Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiNAJNOVIJE MERE ŠIROM SVETA IZGLEDAJU OVAKO

NAJNOVIJE MERE ŠIROM SVETA IZGLEDAJU OVAKO

Ograničenje kretanja, maske, zabrana prodaje alkohola i svadbe samo za trudne mlade .

Pandemija korona virusa ne zna za predah,  gledajući brojke koje nam na dnevnom nivou dolaze iz celog sveta.

Novozaraženih je sve više a nadležni se, kako u Srbiji tako i u drugim svetskim zemljama, brinu da ne dođe do pucanja zdravstevnog sistema.

Mnoge zemlje sveta su uveliko zatvorene a mnoge se spremaju na takav potez. Ograničena su kretanja a određeni događaji mogu da se izvedu samo uz specijalne dozvole.

Kod nas još uvek nije došlo do uvođenja drastičnih mera, međutim, kako je najavila premijerka Brnabić, ni one nisu daleko.

U našoj zemlji danas je registrovano još 3.482 slučaja zaraženih korona virusom, procenjuje se da je svaki treći stanovnik Srbije pozitivan. Najteža situacija je u Beogradu u kome su sve zdravstvene ustanove, izuzev Instituta za ortopediju Banjica, ušle u kovid sistem i koji je apsolutno najveće žarište u zemlji.

Nove mere u Srbiji

Danas su usvojene nove mere u našoj zemlji, na osnovu kojih se skraćuje radno vreme pre svega ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, klubova, ali i prodavnica, tržnih centara… Svega osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi, a ova mera biće na snazi od 17. novembra do 1. decembra.

Đaci se vraćaju u školske klupe posle mini raspusta i za sada se ne razmišlja o obustavi nastave. Ne razmišlja se, makar u ovom trenutku, ni o zabrani kretanja, međutim kako je premijerka danas navela, to je prvi sledeći potez Vlade.

Mere u Crnoj Gori

U Crnoj Gori na snazi je niz novih mera koje bi trebalo da spreče dalje širenje korona virusa. Osim što je uveden policijski čas koji je na snazi od 21 do 5 sati ujutru, u ponoć su stupile na snagu nove mere, a odnose se na obavezno nošenje maski, zabranu javnih okupljanja, putovanja.

Nošenje maski u ovoj zemlji obavezno je i u otvorenom i u zatvorenom prostoru za sve, ukljuujući i decu stariju od 5 godina.

Mere u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini koja takođe beleži veliki skok novozaraženih korona virusom, od srede je na snazi policijski čas kojim je zabranjeno kretanje u periodu od 21 do 5 sati.

Na obredima, venčanjima i drugim porodičnim okupljanjima dozvoljeno je maksimalno 30 osoba.

Mere u Severnoj Makedoniji

Vlada ove zemlje je donela odluku da zabrana grupisanja više od četiri osobe u parkovima, javnim površinama ili billo gde na otvorenom, umesto posle 21.00, kako je bilo do ponedeljka, traje celog dana. Nepoštovanje ove mere koštaće 500 evra.

Mere u Hrvatskoj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da „zaključavanje i uvođenje policijskog časa nije na stolu“, a mere koje su u Hrvatskoj stupile na snagu krajem prošlog meseca uključuju zabranu okupljanja više od 50 ljudi, kao i smanjivanje samoizolacije sa 14 na 10 dana. Tada je odlučeno i da javna okupljanja mogu da se odvijaju do 22 časa, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći.

Na svadbama može da bude najviše 30 osoba, koliko i na sahranama, a na privatnim okupljanjima 15. Od ponoći do šest časova se zabranjuje prodaja alkohola.

Mere u Sloveniji

Poslednja mera koja je doneta u ovoj zemlji tiče se mladenaca. Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčavati, osim u „hitnim i nužnim“ slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je – trudnoću mlade.

Mere u Grčkoj

Grčka policija je danas najavila zabranu javnog okupljanja četiri ili više osoba pošto su bolnice pretrpane obolelima od koronavirusa, uoči godišnjice pobune protiv hunte 1973. godine.

Grčka je juče saopštila da će zatvoriti osnovne škole i vrtiće jer je broj smrtnih slučajeva povezanih sa Kovid-19 prešao 1.000.

Sva javna okupljanja, uključujući i obeležavanje godišnjice pobune protiv hunte, biće zabranjena za četiri ili više osoba od 06.00 časova ujutro u nedelju do 21.00 časova u sredu kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, navedeno je u saopštenju policije.

Kazne od 5.000 evra biće izrečene pravnim licima poput političkih partija i 3.000 evra za pojedince koji organizuju skupove, dok će oni koji učestvuju biti kažnjeni sa 300 evra.

Mere u Nemačkoj

Nemci bi trebalo da se pripreme za još 4 do 5 meseci oštrih mera i ne bi trebalo da očekuju da će mere koje su već na snazi biti ublažene u skorijoj budućnosti.

Mere u Bugarskoj

U Bugarskoj je pređen prag od 1.000 novozaraženih, ali se taj broj za manje od tri nedelje popeo na 4.000, pa su ove nedelje usledile nove restrikcije. U oblastima sa više od 119,9 zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika prešlo se na onlajn nastavu u osnovim i srednjim školama. Obustavljene su ekskurzije i turističke posete.

Mere u Rumuniji

U Rumuniji su od ponedeljka uvedene nove mere protiv epidemije – policijski čas, nastava isključivo onlajn kao i obavezno nošenje maske na otvorenom i zatvorenom prostoru. Škole su zatvorene, rad od kuće, po rečima predsednika, postaje norma, a kretanje noću ograničeno. Zbranjene su i javne i privatne proslave. Mere će važiti mesec dana.

DANAS SLAVIMO ĐURĐ
Uhapsen pljackaš ap
Ocenite