Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiNOVE MERE POČINJU DA VAŽE VEČERAS – Hoćemo li imati POLICIJSKI ČAS

NOVE MERE POČINJU DA VAŽE VEČERAS – Hoćemo li imati POLICIJSKI ČAS

Nove mere koje su donete  kako bi se suzbila  korona u Srbiji počinju da važe večeras. Ukoliko ne daju rezultate, mogao bi da bude uveden i policijski čas.

Nove mere predviđaju da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 čas. Ova mera je na  snazi dve naredne nedelje, odnosno do 1. decembra, a ako se epidemiološka situacija i do tada ne smiri, prete nove, drastičnije mere!

Ključna mera koja je doneta u nedelju na sednici Vlade odnosi se na skraćenje radnog vremena kafića, restorana, klubova, prodavnica, bioskopa, pozorišta i ostalih. Radno vreme lokala skraćeno je po treći put ,tako da mogu da rade do 21 sat  .

Kako je navela premijerka Srbije Ana Brnabić, skraćenje radnog vremena oročeno je na dve nedelje pa će se posle tog perioda evaluirati rezultati postignuti ovom odredbom.

Ukoliko broj zaraženih počne da opada, mere će biti ukinute, a ako broj zaraženih nastavi da raste – mere mogu biti i pooštrene.

Tako je moguće i obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i dodatno skraćnje radnog vremena ugostiteljskih objekata, a kao krajnja mera moguć je i policijski čas!

Što se prve dve tiče, za to se već duže vreme zalažu pojedini članovi Kriznog štaba – dr Predrag Kon više puta je govorio da bi maske trebalo da budu obavezne i na otvorenom kao što su recimo šetališta, a što se tiče eventualnog novog radnog vremena ugostiteljskih objekata, ono bi moglo da bude skraćeno na 18 časova.

Koje još mere važe

Podsetimo, osim ovih mera koje večeras stupaju na snagu, u Srbiji važi i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu veću od 1,5 metra npr.redovi ispred pošti, banaka i slično , kao i zabrana okupljanja više od pet osoba .

U pomoć zaštiti građana i poštovanja  svih mera donete su  izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Time će i kontrola i kažnajvanje biti podignuti na znano viši nivo.

Još jedna žrtva i
Stiže novac na rač
Ocenite