Monday, Jun 27, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDANAS SLAVIMO ARANĐELOVDAN

DANAS SLAVIMO ARANĐELOVDAN

 Foto : Arhiv Srpske Pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik svetog Arhangela Mihaila.

Po broju ljudi koji u srpskom narodu slavi kao svoju krsnu slavu, ona se nalazi na drugom mestu.

Prema narodnom verovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci delili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“- znači glavni, prvi, a „angelos“- znači vesnik, anđeo.

Na ikonama je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a narodno verovanje kazuje da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Naši stari su tvrdili da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave – bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo poslednji čas.

Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Drugo narodno verovanje kaže, da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vreme bude na praznik – tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Arhangel Mihailo se u nekim delovima Srbije slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom .

Svim vernicima koji slave portal “ Valjevo na dlanu“ želi srećnu slavu i dobro  zdravlje !

 

Sve veći broj novoz
Nove mere protiv kor
Ocenite