Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiRaščinjeni episkop Artemije preminuo danas od posledica koronavirusa

Raščinjeni episkop Artemije preminuo danas od posledica koronavirusa

Raščinjeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Radosavljević Artemije preminuo je danas od posledica izazvanih koronavirusom u 85. godini.

On je 18. novembra primljen na infektivno odeljenje Opšte Bolnice Valjevo.

Bivši vladika preminuo u sanitetu tokom transporta , trebalo da bude prebačen za Beograd, u KBC Dragiša Mišović.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve .

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine.

Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine.

Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog potom je imenovan dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

KORONA HARA KOLUBARS
Danas je praznik Sve
Ocenite