Thursday, Oct 6, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas je praznik Svetog Nektarija Eginskog izcelitelja i zaštitnika bolesnih

Danas je praznik Svetog Nektarija Eginskog izcelitelja i zaštitnika bolesnih

FOTO : Grčki kutak

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Nektarija Eginskog .

Sveti Nektarije Eginski se u pravoslavnoj crkvi i među njenim vernicima obeležava svakog 22. novembra. Ovom novovekovnom svetitelju pripisuje se više od 2.000 čuda.

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine, kojeg je sam osnovao. Rođen je u Silivriji Trakijskoj 1846. godine u siromašnom domu. Zamonašio se u manastiru Hios 1876. godine. Kao episkop Pentapoljski, za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u Crkvi.

Za njega govore da je za života stalno nailazio na ljudsku nepravdu. Često je bio šikaniran i trpeo poniženja, bio je i jak na rečima, ali blage naravi.

Čuda je činio, kako kažu, i za života ali ona su posebno postala vidljiva nakon njegovog upokojenja, 1920. Smatra se da je i sam bolovao od kancera.

Njegove mošti su 20 godina ostale cele, kao da je zaspao, puštajući sveto miro, a nad njima nebrojeno ljudi našlo je isceljenje, naročito oboleli od raka.

Na spisku bolesti čije je isceljenje po pravoslavnom verovanju pomogao su paraliza, nervna oboljenja, oboljenja bubrega, očiju i Parkinsonova bolest.

Takođe su zabeležena njegova čuda u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija i ostali. Vernici govore da im je davao upute i u snu šta da urade da bi ozdravili.

Ono što je za Srbe Vasilije Ostroški, za Grke je svakako sv. Nektarije Eginski .

Manastir Svete Trojice, koji je ovaj svetac osnovao u Egini, posećuju hodočasnici iz celog sveta, a većina njih ne krije da je našla isceljenje nad njegovim moštima koje ispuštaju sveto miro.

Vernici u manastir dolaze da se poklone Svetom Nektariju i da na njegovim moštima osvete jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose, kao i da uzmu osveštano ulje.

Molitva prva Svetom Nektariju Eginskom

O mirotočiva glavo, Svetitelju Nektarije, arhijereju Božiji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću si prosijao i sakrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Bog pravednoga, da tebe radi nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi i da se po svoj vaseleni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Raščinjeni episkop
PRESEK EPIDEMIOLOŠK
Ocenite