Sunday, Jul 3, 2022
HomeEkologijaAero Alarm 23.11.202 izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu – Aero Alarm 23.11.2020.

Aero Alarm 23.11.202 izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu – Aero Alarm 23.11.2020.

 

Vazduh u Valjevu je jutros zagađen.
Danas u 7 časova Državna merna mreža za automatsko merenje kvaliteta vazduha zabeležila je koncentraciju suspendovanih PM10 čestica u iznosu od od 110,16 μg/m3, vrednost suspendovanih PM2,5 čestica je bila u iznosu od 96,14 µg/m3.
Svako može početi da oseća zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa mogu doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice.
Слика може да садржи: текст
Najveći broj dana protekle nedelje vazduh u Valjevu je biozagađen ili jako zagađen.
Najviša koncentracija PM10 suspendovanihčestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak i iznosila je243,64 µg/m3, što predstavlja koncentraciju gotovo pet puta veću oddozvoljene. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišukoncentraciju istog dana  192,25 µg/m3,  dva puta veća od dozvoljene.
Organi javne vlasti i dalje ne obaveštavaju javnost o aerozagađenju,niti o merama za zaštitu ili ublažavanje posledica. Kažu da nemaju informacije o kvalitetu vazduha. Povećan je broj priloga oaerozagađenju na lokalnim medijima. O zagađenom vazduhu u Valjevu je izveštavala je Politika i televizija Nova S.

Dokument  je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.Kako navode : „Namera nam je da poboljšamo obaveštenost  građana  Valjeva o aerozagađenju.“
Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost,svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj  se objavljuje ponedeljkom u „pet do dvanaest“, za prethodnu sedmicu.

Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnimposlovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlastii ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupneinformacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima. Mismo „Lokalni odgovor“.

Video „U pet do dvanaest“ je dostupan i na YouTube https://youtu.be/4ITVH7c7jRg

UREDBA O IZMENI I DO
Zimski raspust od 21
Ocenite