Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiPRETI NAM NOVO POOŠTRAVANJE MERA-DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA

PRETI NAM NOVO POOŠTRAVANJE MERA-DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA

Danas je zakazana nova sednica Kriznog štaba  u 13 sati, samo dan nakon što su na snagu stupile nove mere usvojene na prošloj sednici, a glavna tema su – škole .

Ogroman broj zaraženih i preminulih iz dana u dan je sve veći,  tako da smo  u poslednjih  24 sata imali 6.842 novoobolelih, što je rekord od početka, dok je 37 lica preminulo. Samo dan pre oborili smo neslavni rekord od 38 umril za jedan dan. Ono što takođe zabrinjava jeste i to što su nam bolnice pune, svakim danom nove prelaze u KOVID  sistem, a trenutno je ukupno hospitalizovanih 6.478 pacijenata, što je takođe više nego ikada pre od početka epidemije .

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nakon jučerašnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica izjavio da je skoro 2.000 zaraženih medicinskih radnika, dok je dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida naglasio da „zdravstveni sistem ovako ne može da izdrži“ i najavio novo pooštravanje mera.

Iz sata u sat prati se epidemiološka situacija .

S obzirom na to da su juče stupile na snagu najnovije mere, koje rad ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično ograničavaju rad do 18 časova, dok prehrambeni i još neki mogu da rade i do 21, a da je policijski čas krajnja i najdrastičnija mera koja se ovih dana ne spominje, sve je izvesnije da će danas raspravljati o školama, što inače već danima najavljuje i resorni ministar Branko Ružić, ali i pojedini članovi Kriznog štaba.

Koje nove mere očekuju škole ?

Ono što će najverovatnije danas biti tema sednice Kriznog štaba jesu škole, to jest odluka o tome hoće li na nivou cele Srbije doći do prelaska na onlajn nastavu.

Podsećamo, kako smo već pisali, razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je pre dva dana da će „ovih dana“ biti poznato koja će biti konačna odluka. Stoga je vrlo verovatno da će se o tome razmatrati danas.

Nastavu  bi i dalje pohađali  najmlađi učenici  od prvog do četvrtog razreda , ali i  vrtići bi i dalje bili otvoreni. Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn, ona će, biti oročena na 10 ili 15 dana .

Osim prelaska na onlajn nastavu celoj Srbiji, ono što se od promena takođe spominje, a takođe je vezano za škole, jeste pomeranje raspusta. Ideja je školski raspust traje mesec dana, od 21. decembra do 20. januara .

O danšenjoj sednici Kriznog štaba, juče je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić. Prema njenim rečima, učenici viših razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola preći će na onlajn nastavu, a vrtići će biti zatvoreni, ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba .

Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi za starije razrede, dakle u osnovnim školama od petog do osmog razreda i srednjim školama – rekla je Brnabić .

Za onlajn nastavuSve je spremno

Ako se to bude potvrdilo moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to, dodaje, sve tehnički spremno .

Raspustićemo i vritiće, ako struka tako kaže-rekla je premijerka Brnabić .

Maska i maska, svuda maska ili pooštravanje mera distance !

To se, kaže, primenjuje u celom svetu.

Nije mi jasno zašto je to kod nas teško da se nosi, pa čak i na otvorenom prostoru. Radite to, vidite kakva je situacija, neće imati ko da nas leči. Krizni štab će stalno razmatrati na satnom nivou situaciju, ako dođe do većeg pogoršanja pooštravaćemo mere, druge nam nema – istakao je doktor Pelemiš.

Vazduh u Valjevu jut
Novi presek epidemio
Ocenite