Friday, Oct 7, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas su Božićne poklade – praznik radosti

Danas su Božićne poklade – praznik radosti

Foto: haoss.org

Proslavi Božića prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade, koje se uvek obeležavaju 27. novembra na dan Svetog Apostola Filipa, a koje prate različiti narodni običaji.

Sutra počinje Veliki božićni post koji će trajati sve do praznika Hristovog rođenja 7. januara.

Poklade su zapravo domaće gozbe namenjene svim članovima porodice, a mogu da budu i seoska veselja uoči velikih postova. Njihovi nazivi se obično povezuju sa velikim postovima, pa kako ove prethode Božićnom postu, nazivaju se Božićne poklade.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se, u normalnim okolnostima, na današnji dan priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode razičite trikove. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

U zavisnosti od kraja i verovanja, različiti običaji se vezuju za ovaj dan. Negde se posle večere vezuju sve verige u kući, ljuske od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: „Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.“

Posle poklada sledi post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, odnosno hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića na izvesno vreme. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela .

U Kolubarskom okrugu
Kućni test rezultat
Ocenite