Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiRaspušteno Nacionalno telo za zarazne bolesti u Crnoj Gori-Od danas novi premijer Zdravko Krivokapić

Raspušteno Nacionalno telo za zarazne bolesti u Crnoj Gori-Od danas novi premijer Zdravko Krivokapić

Foto: direktno.rs

Vlada Crne Gore donela je odluku o prestanku mandata Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT).

Ministar zdravlja i predsednik NKT-a kazao je da je to vladino telo u proteklih devet meseci uspelo da se bori sa epidemijom koronavirusa pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim i pristupom.

  • „Nacionalno koordinaciono telo je uspelo u najvećoj meri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbednost i javni red i mir. Da održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak naših građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore. Obezbedili smo i distribuirali dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizovali novčane i robne donacije, koordinirali budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posledica pandemije te pravovremeno i neselektivno informisali domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji“ – rekao je Hrapović.

Na sednici je ocenjeno da je zdravstveni sistem Crne Gore sve vreme pandemije pokazivao sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika.

Kako se navodi, pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posledica pandemije premašila je 50 miliona evra.

„U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnih operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti obezbedilo je 280 respiratora koji su dostupni. Popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 posto“, navodi se.

Kako se ističe, tokom pandemije na račun NKT-a uplaćeno je 8.153.890 evra i 75.971 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269 evra.

Naglašava  se da je preostalih  5.084.620 evra  i  75.971  dolara  namenjeno za izgradnju  „Klinike za infektivne bolesti u Podgorici.“

U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat, ministar Kenan Hrapović doneo je danas, kako je saopšteno, rešenje o prestanku rada Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Ne jenjava broj novo
Danas drugo izvlače
Ocenite