Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiRuska vakcina „Sputnjik V“ stigla je u Srbiju – nalazi se na laboratorijskoj kontroli

Ruska vakcina „Sputnjik V“ stigla je u Srbiju – nalazi se na laboratorijskoj kontroli

Foto: sputniknews.com

Ruska vakcina protiv korona virusa„Sputnjik V“  stigla je u Srbiju, dok na snagu danas stupaju strože protivepidemiološke mere, a svet se bori sa velikim rastom broja zaraženih.

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminuo još 61 pacijent, zabeleženo je 7.802 slučaja zaraze, a ukupan broj registrovanih slučajeva od početka epidemije je 199.158.

Nakon što su Fajzer i Biontek podneli zahtev za registraciju vakcine u Srbiji, Rusija je na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva dostavila 20 doza vakcine „Sputnjik.“

BIA –  ih je prosledila tamo i naši stručnjaci imaju vremena da narednih dana i nedelja to ispitaju i kažu da li možemo to da prihvatimo ili ne“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS .

On očekuje da će Srbija do kraja godine dobiti prve doze Fajzerove i Biontekove vakcine, a do kraja februara i početka marta ukupno 350.000 doza.

Svet je sve bliži početku vakcinacije – prvi kontigent cepiva koji proizvode ovde dve kompanije stigao je u Veliku Britaniju, dok od danas stanovnici Moskve mogu da se prijave za da prime vakcinu, a kompanija Moderna najavljuje proizvodnju 500 miliona do milijardu doza u 2021.

Šta se dešava u Srbiji?

Kompanije Fajzer i Biontek podnele su zahtev za registrovanje vakcine protiv Kovida-19 u Srbiji, potvrđeno je za BBC na srpskom iz Fajzera.

Uz zahtev je predata i dokumentacija o vakcini, rekla je menadžerka korporativnih poslova u Fajzeru.

ALIMS sada proverava dokumentaciju vrlo rigorozno i temeljno, rekao je za RTS  Pavle Zelić iz Agencije.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je korona virus potvrđen kod još 7.802 ljudi, a od posledica zaraze preminuo je 61 pacijent.

Testirano je 22.243 ljudi, broj hospitalizovanih je 7.726, a na respiratorima je 288 pacijenata.

Stiže novi minimala
OD DANAS 4.12.2020.g
Ocenite