Tuesday, Jun 28, 2022
HomeEkologijaAero zagađenje u Valjevu „U pet do dvanaest“

Aero zagađenje u Valjevu „U pet do dvanaest“

Foto:Valjevonadlanu.rs

Protekle nedelje vazduh je u Valjevu ostvario vrhunac zagađenosti.  Najviša satna koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak u 11 sati iznosila je 289.43  µg/m3, pet puta više od dozvoljene. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana  276.11 µg/m3,  tri puta više od dozvoljene.

Organi javne vlasti i dalje ne obaveštavaju javnost o aerozagađenju, niti o merama za zaštitu ili ublažavanje posledica. Gradska uprava objavljuje informacije sa 4 dna zakašnjena. Jedan broj lokalnih medija redovno obaveštava o kvalitetu vazduha.

U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko zbog toga mora da snosi odgovornost.

Dokument  je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva. Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju.
Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom u „pet do dvanaest“, za prethodnu sedmicu.

Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima.

Mi smo „Lokalni odgovor“-Navodi se u saopštenju .

AMSS upozorava na op
U ustanovama socijal
Ocenite