Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiPenzije rastu za 1.600, a minimalac za 2.000 dinara-Za penzionere,medicinsko osoblje i vojsku

Penzije rastu za 1.600, a minimalac za 2.000 dinara-Za penzionere,medicinsko osoblje i vojsku

 

Penzioneri, medicinari, vojnici i ostali zaposleni u javnom sektoru od januara sledeće godine mogu da računaju na veća primanja, a povišice će dobiti i oko 300.000 radnika koji primaju minimalac.

Kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, penzionerima sleduje povećanje od 5,9 odsto. Tako će, u zavisnosti od sadašnje visine, penzije porasti od od 800 do 8.000 dinara, a prosečna će biti veća za 1.600 dinara i iznositi 29.402 dinara.

Radnici na minimalcu, koji sada iznosi 31.747 dinara, od januara će nakon uvećanja od 6,6 odsto primati 2.095 više dinara, odnosno 33.842 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da su dva osnovna stuba predloženog budžeta za 2021. – podizanje životnog standarda građana i povećanje javnih investicija, koje najviše doprinose rastu BDP. On je na sednici skupštinskog Odbora za finansije rekao da je budžet planiran na osnovu procene da će rast BDP biti šest odsto, a da će ukupne javne investicije iznositi 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP. Dodao je i da će program restrukturiranja „Er Srbije“ biti usvojen do kraja godine.

U januaru će odmah najveće povećanje od pet odsto dobiti medicinari, te će s tim njihova prosečna zarada iznositi više od 73.000 dinara. Povišicu od pet odsto u januaru će dobiti i pripadnici vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, ali ne linearno. Najveće povećanje, kako je ranije najavio ministar odbrane Nebojša Stefanović, imaće vojnici po ugovoru – razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri. Ostali zaposleni u javnom sektoru u januaru će dobiti povišicu od 3,5 odsto, ali će im za dodatnih 1,5 odsto plate biti povećane i u aprilu.

Ministar finansija ocenio je da povećanje plata u javnom sektoru i penzija, što predviđa predlog budžeta u 2021, ne može da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje pošto se smanjuje njihovo učešće u BDP.

Ove godine učešće plata u BDP je 10,4 odsto, a naredne godine biće 10 odsto. Učešće penzija će biti smanjeno sa 10,6 odsto ove godine, na 10,4 odsto BDP u 2021. godini – rekao je on na skupštinskom Odboru za finansije.

Pomoć građanima

Imamo situaciju da je Srbija u vremenu globalne krize pokazala otpornost na probleme koji su nastali zbog pandemije korone, i to pokazuje da su ekonomske mere koje su sprovođene u zemlji prethodnih sedam godina dale dobre rezultate iako su bile teške. Nekima verovatno ovo sa strane deluje čudno što Srbija sada povećava plate i penzije, ali uveren sam da građanima ovo povećanje znači, iako možda nije preveliko, ali je konstantno i nastaviće se -prenosi Kurir  .

Da li će biti organ
U Kolubarskom okrugu
Ocenite