Monday, Jun 27, 2022
HomeZdravlje i lepotaVakcinacija najranije od aprila-Srbija izdvaja 50-60 miliona dolara za vakcinu

Vakcinacija najranije od aprila-Srbija izdvaja 50-60 miliona dolara za vakcinu

 

Foto:chicagoglasnik.com

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će „prve vakcinacije“ biti najranije od aprila.

On je ponovio apel da se građani uzdrže kontakata i rekao kako se razmišlja o merama za ljude koji žele da za praznike iz inostranstva dođu u Srbiju, naglasivši kako se stroge epidemiološke mere primenjuju i u zemljama u kojima oni sada žive i rade.

On je rekao da će do kraja ove ili početkom 2021. godine u Srbiju stići manja količina vakcina, da će vakcina biti i na proleće, ali da će je dovoljno biti sledeće jeseni.

„Do leta nam predstoji borba da sačekamo vakcinu i da do tada spasimo što više života“, poručio je Lončar.

Lončar je rekao da „mere daju rezultate“, ali da to ne može biti brzo ,tvrdi da zdravstveni sistem nije kolabirao i naglasio da se lekari i medicinske sestre bore „vrhunskom snagom“.

„Srbija prima na lečenje ubedljivo najviše pacijenata od svih zemalja u regionu, a možda i u Evropi“, naveo je  da se na lečenje prima oko 39 odsto obolelih.

Lončar je sugerisao da se u vreme ski-sezone nađe rešenje za smeštajne kapacitete, navodeći kao mogućnost da se popuni jedna trećina od ukupno raspoloživih kreveta u hotelima.

Dok je, na skupu povodom obeležavanja „Međunarodnog dana ljudskih prava“premijerka Brnabić navodi :

„Devet od 10 siromašnih zemalja verovato neće moći da primi vakcinu 2021. godine, jer su bogate zemlje već kupile 53 odsto vakcina predviđenih za proizvodnju sledeće godine. A, sa tih 53 odsto vakcina, vakcinisaće se samo 14 odsto ukupne populacije .“

Premijerka je istakla da je cela 2020. bila u znaku ograničavanja prava i sloboda kakva se ne pamte, kako bi se sačuvalo ono najvažnije pravo – na život, ali da su zemlje bile prinuđene da uvode restrikcije, ograničavanje slobode kretanja.

Svet će biti teže mesto za život i biće manje fer, posle pandemije, primetila je Brnabić i istakla da se jaz između bogatih i siromašnih, pojedinaca i zemalja, pretvara u nepremostivu provaliju.

Ona je istakla da se Srbija bori i nastoji da vakcine obezbedi i bilateralno i kroz međunarodne mehanizme, kao što je Covax.P

otom dodala da joj je jedan proizvođač vakcina protiv korona virusa rekao da Srbija cepivo može da dobije tek krajem sledeće godine. Radi se o dozama potrebnim za za masovnu imunizaciju.

Juče sam imala sastanak sa jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer su za sada već prodali sve zalihe. To je Srbija, a zamislite neke siromašnije države. Najsiromašnija država u svetu je Mozambik, oni vakcinu mogu da dobije tek u 2022. godine – rekla je Ana Brnabić.

Brnabić je poručila da Srbija daje sve od sebe da se na najbolji način izbori sa pandemijom, da zaštiti živote i zdravlje građana, ali i njihova radna mesta i ekonomiju, kako bi nastavila da se razvija i nadoknadi propušteno u ovoj godini, što je, ističe, biti teško.

 

Dr Branko Glišić g
U Kolubarskom okrugu
Ocenite