Sunday, Jul 3, 2022
HomeVestiVučić : Odgovor Srbije na pandemijsku krizu u 2021. biće ambiciozan

Vučić : Odgovor Srbije na pandemijsku krizu u 2021. biće ambiciozan

Pandemijska kriza prouzrokovala je takve probleme, u zdravstvu, ali i u svetskoj ekonimiji, da je teško predviđati šta nas čeka i praviti planove za narednu godinu, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u onlajn obraćanju, kojim je otvoren ovogodišnji skup u organizaciji britanskog Ekonomista i Kolor pres grupe “Svet u 2021”.

Odgovor Srbije na taj izazov biće, kako je najavio, ambiciozan, i podrazumeva ogromna ulaganja u kapitalne investicije, podsticanje potrošnje i reindustrijalizaciju, što će podići rast BDP zemlje na očekivanih 5,5 do šest odsto.

Za njega je, kao predsednika Srbije, važno to što je jedna mala zemlja kao što je Srbija uradila nekoliko stvari.

“Od početka smo se oštrim i snažim merama borili za očuvanje života ljudi, očuvanje i izgradnju zdravstvenog sistema, jer smo jedni od retkih na evropskom nivou, koji su zidali i gradili nove bolnice, predviđajući da nije kraj posle prvog talasa”, rekao je Vučić.

Time je Srbija pokazala da se ne ponaša uvek kampanjski, već da je u stanju da strateški, na ozbiljan i odgovoran način predviđa stvari u budućnosti i da se, u skladu sa tim, ponaša, dodao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija truditi da građanima ponudi sve vrste vakcina protiv korona virusa, a lično smatra, kaže, da je svaka vakcina koja e dobila odobrenje – dobra.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da je Srbija već naručila Fajzerove vakcine i da će, uz još jednu ili dve zemlje u Evropi, biti jedina zemlja koja će neke količine te vakcine dobiti do kraja godine.

On je naveo da će Srbija veliki deo Fajzerovih vakcina dobiti u januaru i februaru, po ugovoru 340.000 doza vakcina, što je doza za 170.000 ljudi.

Podsetio je da se ruska vakcina Sputnjik V trenutno ispituje u Srbiji, te da se čeka registracija kineske vakcine u Kini, koja je već registrovana u Bahreinu i Emiratima.

Vučić je rekao da je bilo razgovora i sa kompanijom Moderna, koja vakcinu može da isporuči tek krajem sledeće godine, te da će se razgovarati i sa kompanijom Džonson i Džonson.

“Gledaćemo da ponudimo ljudima u Srbiji sve vrste vakcina, pa neka biraju, što mislim da je fer.

Ja mislim da je svaka vakcina dobra”, kazao je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Nacionalni komitet z
Ocenite