Monday, Jun 27, 2022
HomeEkologijaSrbija se guši-Valjevo i Bor kritični ,Beograd u crvenom

Srbija se guši-Valjevo i Bor kritični ,Beograd u crvenom

foto:valjevonadlanu.rs

Uprkos pomeranju graničnih vrednosti za ocenjivanje kvaliteta vazduha, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne u Valjevu i Boru je vazduh kategorisan kao jako zagađen, dok je u još osam gradova vazduh zagađen.

Ukoliko posmatramo koncentraciju PM čestica u vazduhu, možemo reći da je Valjevo trenutno najzagađeniji grad u Srbiji, koji je kao veoma zagađen okarakterisan zbog jako visoke koncentracije najsitnijih, PM2.5 čestica.

U ljubičastoj zoni se osim Valjeva nalazi i Bor, gde je koncentracija čestica sitne prašine takođe visoka, ali je mnogo veći problem što se u ovom gradu trenutno beleži skoro dvostruko veća vrednost sumopor-dioksida – gasa koji koji iritira slzokožu očiju, nadražuje gornje respiratorne puteve, a kod asmatičara može da se smanji funkciju pluća.

Količina PM 10 čestica iznad granične satne vrednosti od 90 mikrometra po metru kubnom, trenutno se beleži na tri merna mesta u Beogradu, u beogradskoj opštini Obrenovac, zatim u Kosjeriću, Nišu, Novom Pazaru, Beočinu, Smederevu, Užicu, Velikim Crljenima.

 

Visok nivo zagađenja u našem  gradu zabeležen je i u toku noći, kada je prema parametrima aplikacije AirVisaul, bio u opasnoj ljubičastoj zoni koja se smatra opasnom po život grđana.

Šta učiniti da poboljšamo kvalitet vazduha u Valjevu ?

Šta proizvodi toliku toksičnost vazduha,kotlarnice velihih giganata ili manjih preduzeća,koji su takodje zagađivači životne sredine,loženje u privatnim domaćinstvima,ogroman broj motornih vozila na ulicama,pogotovu koji troše dizel gorivo ili nešto drugo?

Ostaje da razbijemo  misteriju i trazimo rešenje  OGROMNOG problema s kojim se naši građani suočavaju,nepodnošljivo je otvoriti prozor u popodnevnim satima o šetnji nema ni govora,osim ako izađemo s maskama koje imaju filtere sa prečistačima  vazduha .

Podsećamo da je Agencija za zaštitu životne sredine u decembru pomerila gornje granice za količinu štetnih čestica. Zbog toga sada vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije “zagađen” već “prihvatljiv”. Zagađen “postaje” tek sa koncentracijom većom od 55 μg/m3.

Nove mere na snazi i
Nove mere napravile
Ocenite