Tuesday, Jun 28, 2022
HomeRegionŠta sve poskupljuje od početka 2021. godine

Šta sve poskupljuje od početka 2021. godine

foro:republika.rs

Pandemija korona virusa u celom svetu je izazvala situaciju,koja je mnoge zabrinula jer je ekonomija opala svugde,mnogo smrtnih ishoda.Ljudi se nalaze u veoma teškoj situaciji,kad dobiju neki dinar,stigne im olakšanje .Izmenama pojedinih zakona propisane su veće akcize i takse, pripremljene su nove prosečne vrednosti kvadrata nekretnina, a pojedine režije poskupele posle četiri godine stagnacije cena.

Takođe, stanje na svetskom tržištu utiče i na cene pojedinih roba i usluga u našoj zemlji što će uticati i na rast cene goriva.

To zači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana. Sirova nafta brent je prošle nedelje, prvi put od marta, na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi već u januaro moglo da poskupi dva do četiri dinara po litru . Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište tek za dva do tri meseca, jer otprilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.
Prema predloženim izmenama zakona o akcizama, u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.
To znači da će država po ovom osnovu od Nove godine uzimati proizvođačima 76,75 dinara umesto 74,50. To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem po kome će se dva puta godišnje, sve do kraja 2025. godine, za 1, 5 uvećavati specifična akciza. Uz nju se, na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, a na sve to se dodaje i PDV pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvođači povećati cenu za 10 dinara. Tako će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće iz džepa da izdvoje i 400 dinara.
– Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će građane dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime predlogom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. povećati na 299 dinara.
– Pojedini gradovi i opštine doneli su odluku o prosečnim cenama kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu.  Ovo je znatno veće povećanje poreza na imovinu u odnosu na prošlogodišnje kada su cene išle za oko 2.000 dinara naviše.
Sa novim nametom, JKP „Vodovod i kanalizacija“ će prihodovati drastično više godišnje, što je oko 10 odsto prihoda na osnovu naplate potrošnje vode i odvođenja otpadnih voda.
– Cena PCR testiranja na zahtev raste za 50 odsto od prvog januara, po novoj odluci Vlade, a na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19. Do 1. januara državljani Srbije će testiranje na lični zahtev plaćati 6.000 dinara dok će od početka 2021. godine cena jednog testa iznosti 9.000 dinara.
GASE SE DVE SRPSKE B
U Kolubarskom okrugu
Ocenite