Monday, Jun 27, 2022
HomeRegionDanas prve pahulje -Kakva nas zima očekuje i da li će biti SNEGA ZA NOVU GODINU

Danas prve pahulje -Kakva nas zima očekuje i da li će biti SNEGA ZA NOVU GODINU

Danas nas očekuju prve pahulje,konačno stiže zima. Mogući su nizovi ledenih dana tokom ove zime, a prve pahulje i u gradovima možemo očekivati ovog  tokom vikenda. Šta da očekujemo za Novu godinu?

Prošli smo kroz period koji je bio relativno suv u toku novembra, tako da taj trend suvog vremena.

Prema prognozi RHMZ, u proseku u toku zime neće  biti manje nego inače, tako da je moguće da povremeno imamo veću količinu padavina i hladan period sa možda više snega.

– Ako gledamo celu zimu, u proseku, ne bi trebalo da bude strašna hladna zima sa puno snega, ljude obično zavara povremena promena vremena kada se nešto drastično promeni u odnosu na neki prosek .

Klimatolozi  ukazuju  da kada kažemo strašna zima, kod nas se dešavaju i periodi od desetak dana kada je temperatura ispod nule i imamo ledene dane – kada maksimalna dnevna temperatura ne pređe nulu.Sezonska prognoza pokazuje da će zima da bude malo toplija u odnosu na dugogodišnji prosek, ali treba da se prati srednjoročna i kratkoročna prognoza iz dana u dan da bismo znali da ako takav period nailazi da se spremimo.

Sneg već nekoliko sati intenzivno pada i na Divčibarama i  Zlatiboru, a u okolnim selima snežni pokrivač dostigao je visinu od deset cenitimetara.

Prvi veći sneg ove sezone nije iznenadio putare, dežurne ekipe su spremne. Problem prave vozači koji nemaju adkevatne zimske pneumatike. Svi putevi preko Divčibara i Zlatibora su prohodni, nema zastoja u saobraćaju, ali apelujemo na sve na dodatni oprez u vožnji zbog loših vrmenksih uslova,navode iz Puteva Srbije.

 

Vreme za Novu godinu

Prošle godine u ovo vreme takođe nije bilo snega, 2018. godine jeste. Sutra će biti 12 do 15 stepeni, ali za vikend susnežica.

Tako  da će posle toplijeg dela doći će do zahlađenja i tokom vikenda postoje šanse da ćemo imati susnežicu – verovatno su veće šanse da na jugu dođe do zadržavanje snežnog pokrivača, ali posle toga dolazi period otopljenja.

– Pred samu Novu godinu verovatno nećemo imati snega kada pričamo o nižim predelima , na planinama će ga verovatno ostati duže vreme .

 

Uhapšena petorica m
Firma Željka Joksim
Ocenite