Wednesday, Sep 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas su Materice, najveći praznik majki

Danas su Materice, najveći praznik majki

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan majki i žena – Materice. Ovaj praznik se proslavlja dve nedelje pred Božić i najveći je hrićanski praznik majki i žena.

Na Materice je običaj da deca vežu svoje majke rano ujutro, pre nego što se ove probude. Majke se po tradiciji mogu odvezati tek kada deci predaju poklon.

Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice i tako se “dreši”.

Na isti način se vežu sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Na Materice se prema običaju sastaju muškarci i devojke koji planiraju brak, a tom prilikom treba da se daruju nekom sitnicom.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gde ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grehova koje su eventualno počinile poslednjih godinu dana. Prema jednom narodnom verovanju, na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje danas treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Za vreme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

Upozorenje AMSS: Opr
U turističkim agenc
Ocenite