Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiSnažan zemljotres pogodio Hrvatsku a osetio se i u Srbiji- Uplašeni građani Beograda sa DECOM ISTRČAVALI IZ ZGRADA

Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku a osetio se i u Srbiji- Uplašeni građani Beograda sa DECOM ISTRČAVALI IZ ZGRADA

foto:rtvbn.com

 

Snažan zemljotres, jačine 6,3 stepeni po Rihteru, pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj, a osetio se i u Srbiji. Nakon velikog potresa usledila su dva nova podrhtavanja, oba jača od 4 stepena.

Epicentar je bio u Petrinji koja je potpuno uništena a prema nezvaničnim informacijama poginulo je jedno dete.

Seizmološka služba: Zemljotres jačine 6,2 satepena,drugi, epicentar Banija .

Najviše pogođeni Petrinja i Sisak .

Policija upozorava građane da izađu i da se odmaknu od građevina .

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović  potvrdio je za 24 sata  da je jedno dete poginulo u zemljotresu.

“Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima povređenih. Videli smo jedno dete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u ovoj zgradi, ali smo ih uspeli izvuci. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate”, rekao je jedan od inženjera koji je otišao da proceni štetu.

 

Zemljotres se osetio u Novom sadu,Beogradu i centralnoj Srbiji .

Snažan zemljotres pogodio je danas nešto posle 12 časova Hrvatsku, a sajt Jutarnji javlja da je poginulo jedno dete u Petrinji.

Prvi izveštaji pokazuju da ima povređenih i da je materijalna šteta velika.

Zemljotres je, prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, bio jačine 6,3 stepena, a prema hrvatskom seizmološkom zavodu, 6,2 stepena.

Stanovnici Zagreba su uplašeni i uznemireni izašli iz svojih domova na ulicu. Potres koji se danas osetio u Zagrebu, kako javlja dopisnica Bete, bio je na nivou zemljotresa iz marta ove godine.

Prve slike iz Petrinje su dramatične, ima veliki broj ruševina nakon današnjeg potresa, prenosi Beta.

Zemljotres je prouzrokovao i materijalnu štetu u Zagrebu. Zemljotres se osetio i u Beogradu, a trajao je nekoliko minuta.Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku a osetio se i u Srbiji- Uplašeni građani Beograda sa decom istršavali iz zgrada,nastao je haos .

Nakon jakog zemljotresa, usledilo još nekoliko slabijih

 

Nakon snažnog zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je registrovan u Hrvatskoj u 12.19 sati, usledilo je i nekoliko slabijih potresa.

U 13 časova je registrovan zemljotres jačine 3,5 stepeni s epicentrom na sedam kilometara od Zagreba, na dubini od pet kilometara.

Zagreb zbog potresa ostao bez struje .

 

Takođe, posle  snažnog potresa od 6,3 stepena, koji se u Hrvatskoj dogodio nešto posle podneva, usledila su još dva blaža, oba jača od četiri stepena.

Vatrogasne sirene odjekuju u Zagrebu, građani javljaju da se sve treslo, stižu informacije o velikim štetama, a grad je ostao i bez struje, prenosi Tanjug.

Ovo je drugi snažni zemljotres koji je pogodio Zagreb ove godine. Prvi se dogodio 22. marta, a potom je usledilo više manjih udara.

 

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da se u 12.20 dogodio zemljotres jačine 6,2 stepena sa epicentrom u Baniji.

EMSC je objavio da je epicentar bio kod Petrinje, prenosi Jutarnji list.

Prema pisanju hrvatskog portala 24sata, porušen je centar Petrinja, gde je urušena većina krovova, prenosi Tanjug.

Nakon velikog potresa usledila su dva nova podrhtavanja, oba jača od četiri stepena.

Veliki broj kuća srušio se u Petrinji, hitne službe izvlače nastradale iz ruševina.

Hrvatska vojska krenula je prema Petrinji, stiže najmanje 300 vojnika..

“Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo da li imamo mrtvih i ranjenih, čuo sam i da se vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio dece”, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. “Opšta je panika, ljudi traže svoje” , dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu  u pomoć Petrinji, pre svih profesionalne vatrogasce i vojsku.

Novogodišnja česti
U Kolubarskom okrugu
Ocenite