Wednesday, Sep 28, 2022
HomeRegionUPOZORENJE SEIZMOLOGA ZA SRBIJU

UPOZORENJE SEIZMOLOGA ZA SRBIJU

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Nažalost, prognoze seizmologa su nezahvalne, ali nisu ni optimistične. Istorija nas upozorava da je ciklus zemljotresa iz Italije prešao na Balkansko poluostrvo što znači da ceo ovaj prostor mora biti na oprezu u narednih deceniju i po.

Jačinu jučerašnjeg zemljotresa u Hrvatskoj trebalo bi da imaju reči seizmologa Slavice Radovanović koja naglašava da je krajnje vreme da se obrati pažnja na stanje građevinskih objekata u našoj zemlji.

Snažan zemljotres kod Petrinje u Hrvatskoj magnitude 6,3 podsetio je još jednom da se Balkan nalazi na seizmološki trusnom području na kome se u narednih 10 do 15 godina može očekivati nekoliko jakih zemljotresa. To je veliko upozorenje i za Srbiju u kojoj ima puno starih, rizičnih građevina od cigle .

Nakon novog razornog zemljotresa u Hrvatskoj za svega devet meseci ceo region je u strahu da li će uskoro ponovo doći do snažnog podrhtavanja tla koji bi mogao doneti ljudske žrtve i veliku štetu .

„Zemljotres kod Petrinje su pokazali da najugroženiji objekti od cigle, kao i zidane građevine sa vertikalnim i horizontalnim gredama. Tu uglavnom imamo starije zgrade građene po starim, prevaziđenim standardima“, objašnjava Radovanović.

Kako kaže, to znači da bi u takvim  naseljima  moglo da dođe do velikih problema i prilikom manjeg zemljotresa kakav je, na primer, bio onaj kod Svilajnca 1999. od četiri magnitude.

„Da se razumemo ne bi ti objekti bili sravnjeni, ali bi svakako došlo do značajnih oštećenja. To je za očekivati jer stari objekti od cigle nisu sposobni da izdrže potrese zemlje“, upozorava seijzmolog.

Nažalost, Srbija je među balkanskim zemljama koje nisu ojačale stare, rizične građevine, naglašava.

„Nijedna zemlja na Balkanu sem Makedonije nije to uradila. Makedonija je to učinila nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine. Srbiji je zato potrebna izražena kampanja ojačanja starih građevina u koju će se pored države uključiti i vlasnici starih objekata“, ističe Radovanović.

Kada je reč o Srbiji, u poslednje 22 godine imali smo tri jača zemljotresa, iznad magnitude pet.

„Najpre je 1998. došlo do zemljotresa kod Mionice jačine 5,6 jedinice Rihterove skale pa 2002. kod Uroševca 5,5 stepeni koliko je bio jak i udar u Kraljevu 2010. godine. Ako pogledamo dalju istoriju, imali smo razorne zemljotrese u Skoplju 1963. godine, zatim u Banjaluci 1963. godine pa u Crnoj Gori 1979. godine.

To pokazuje da se zemljotresi javljaju u vremenskim i prostornim intervalima koji se ne mogu precizno predvideti. Zemljotres u Petrinji mogao je da se, recimo, dogodi i pet meseci kasnije“, zaključuje seijzmolog .

Budite bolje informisani od drugih pratite PORTAL – „VALJEVO NA DLANU „

NOVE KAZNE ZA BAHATE
IZ ŠTABA ZA VANREDN
Ocenite