Thursday, Oct 6, 2022
HomeRegionZEMLJOTRES SRAVNIO SRPSKU CRKVU U HRVATSKOJ-SRBIJA ŠALJE POMOĆ OD 1. 000 000 EU

ZEMLJOTRES SRAVNIO SRPSKU CRKVU U HRVATSKOJ-SRBIJA ŠALJE POMOĆ OD 1. 000 000 EU

foto:reuters

 

U zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku,život je izgubilo sedam  građana a u srpskom selu Majske Poljane kraj Gline stradala je i srpska crkva.

Hrvatsku su jutros zatresla još tri naknadna potresa s epicentrom na području Petrinje od kojih je najači bio 4.8 po Rihteru, izvestila je Seizmološka služba Hrvatske,kako prenose mediji.

Potresi su se osetili i u Zagrebu, koji se nalazi 40-tak kilometara od epicentra, kao i u Karlovcu i drugim gradovima.

Prvi jutrošnji potres u 6.15 bio je jačine 4.7, drugi u 6.26 jačine 4.8, a treći u 6.29 magnitude 3.9 po Rihteru.

U zemljotresu koji je  pogodio Hrvatsku srpski pravoslavni hramovi i parohijski domovi u Petrinji i Sisku pretrpeli su značajna oštećenja – saopšteno je sinoć iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

 

 

Oštećenja na hramu Svete Petke i parohijskom domu u Sisku su takva da su trajno onemogućena bogosluženja i život u njima. Takođe, i hram Svetog Spiridona kao i velelepno zdanje parohijskog doma u Petrinji toliko su oštećeni da su stavljeni van funkcije – rekao je za Informativnu službu SPC Veselin Ristić, paroh iz Siska.

Kako se navodi u saopštenju, Ristić je dodao su sveštenici iz Siska i Petrinje s porodicama primorani da napuste svoje domove.

Rukovodilac Seizmološke službe Ines Ivančić rekla je za Hrvatski radio da ti potresi mogu dodatno oštetiti objekte koji su juče stradali u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru na području Siska, Petrinje i Gline. Ona je navela da je naknadno bilo 30-ak potresa jačih od tri stepena.

– Trešće se duže vreme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati uticaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak.

Navela je da je Petrinju od ponedeljak pogodila ogromna količina manjih potresa. „Trese se gotovo svaki minut“, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.

Seizmolozi navode, da je na petrinjskom području od ponoći bilo 40 potresa preko 2 i deset preko 3 po Richteru, i od 6.15 dva do tri jača.

„Serija se i dalje nastavlja, broj potresa je ogroman!“

 

 

 

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je pismo Vladi Srbije u kojem je zamolio da se milion evra iz slobodnih sredstava prebaci Vladi Hrvatske kao pomoć zbog serije zemljotresa koja ih je zadesila.

Vučić je juče rekao da je Srbija spremna da pomogne Hrvatskoj i da se nada da je zemljotres prošao uz minimalne žrtve.

– Spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći. Želim da se Hrvatska brzo oporavi, da brzo obnovi sve objekte. Veoma mi je žao i spremni smo da pružimo svaku vrstu tehničke i finansijske pomoći – naglasio je on.

 

 

                                                  Budite bolje informisani od drugih pratite PORTAL – „VALJEVO NA DLANU „

IZ ŠTABA ZA VANREDN
Finalna konferencija
Ocenite