Monday, Jun 27, 2022
HomePrivredaGasifikacijija Valjeva,vrednost između 50 i 60 miliona evra-Izvesnija i bolja budućnost grada

Gasifikacijija Valjeva,vrednost između 50 i 60 miliona evra-Izvesnija i bolja budućnost grada

 

Foto:    Tanjug (Tara Radovanović

 

Imajući u vidu da  se Valjevo više decenija bori sa aerozagađenjem ,predsednik Vučic je na otvaranju gasovoda  „Balkanski tok“ u  Gospođincima ,govoreći o gasovodu za lokalne samouprave  istakao da se problem u Valjevu  mora brzo rešavati .

Predsednik ,Vučić je naglasio da mora da se dovede gas u Valjevo i da će onda doći novi investitori i da samo tu treba uložiti između 50 i 60 miliona evra.

Podsećamo, Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW) instaliranje  kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Najvažnija je zamena načina na koji se greje Krušik, jer  ta fabrika je  jedna od najvećih zagađivača u gradu.

Gasovodom bi obezbedili bolju budućnost Valjeva ,čist vazduh i zdravu sredinu i privlačenje novih investitora .

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija gasovodom „Balkanski tok“ obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Vučić je u Gospođincima kazao da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

„Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas“, rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

„Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore“, rekao je .

Takodje je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

„Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije“, objasnio je.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Već za 10 ili 15 dana predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas

Predsednik Vučić najavio je  da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

 

VALJEVO NOVA GODINA

 

„Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima vlade i Srbijagasa, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje“, rekao je Vučić, nakon otvaranja gasovoda Balkanski tok u Srbiji.

Na pitanje novinara kada će se plaćati priključak na gas po ceni od 780 evra, kao što je ranije najavio Srbijagas, Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na gas na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac za priključak na gas i da ih to izađe oko 1.200 evra.

„Glupa nam je politika već decenijama da skupo naplaćujemo priključak na gas, jer onda ljudi ne žele da se odreknu oko 1.200 evra, jer im to izgleda skupo, iako bi im to bilo jeftinije nego tri godine da troše za čvrsta goriva. Zato ćemo da damo to po najnižim cenama, jer ćemo opet da imamo više novca“.

Napomenuo je da Srbijagas sada daje na tri rate, na tri godine, da se plati za priključak, ali da je opet visoka cena.

„Želim da objasnimo lokalnim samoupravama. Želimo da počnemo da naplaćujemo gas u većoj meri, pošto ćemo sada, kada imamo više gasa, kroz njegovu naplatu obezbediti više novca. Da ne govorim o tome da ćemo imati čistiji vazduh“, naglasio je Vučić.

Istakao je da je gas najčistije gorivo.

„Već za 10 ili 15 dana očekujte nove predloge i verujem da će vlada najbrže moguće da prihvati nove mere koje će olakšati građanima kupovinu gasa.“

On je najavio da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju, na kojoj  insistira predsednik Aleksnadar Vučić.

Tako, da uskoro naši sugrađani mogu očekivati da konačno Valjevo prodiše !

 

Budite bolje informisani od drugih pratite –  portal  valjevonadlanu.rs 

Epidemiološka situa
Spremite se za pravu
Ocenite