Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiSpremite se za pravu zimu

Spremite se za pravu zimu

foto:tvk3.info

 

Preko našeg regiona od juče ponovo struji veoma topao vazduh iz severne Afrike te su temperature više prolećne nego zimske .

Ono što je vrlo izgledno, pred nama je još jedan prolećni vikend, obilna kiša čeka jug regiona, od nedelje sledi blago, postepeno, zahlađenje, dok posle 08. januara ima signala za moguće jače zahlađenje.

Sve do srede premnjljivo oblačno i malo hladnije, samo ponegde uz slabu kišu i slab sneg preko 900mnv. Više padavina uz obalu Jadrana i dinarsko planinsko zaleđe gde ponegde do srede može da se nakupi i oko 150mm taloga. To su vrlo visoki padavinski totali i sigurno će ponegde usloviti podizanje podzemne vode i porast bujičnih tokova na planinskim rekama.

Danas od sredine dana jugo na Jadranu slabi i prestaje. Isto važi za južni vetar na planinama i toplu košavu. Time prestaje priticanje toplog vazduha iz severne Afrike te će od nedelje temperature polako biti u padu,navodi RHMZ.

Dnevni maksimumi u ponedeljak od oko 5 na krajnjem severozapadu do oko 13 na jugu i jugoistoku regiona, a sredinom nedelje od 4 do 8 stepeni Celzijusa. Vetar će od ponedeljka slabiti i okrenuti na slab istočni ili severoistočni na kopnu i slab istočnjak duž Jadrana.

Oko četvrtka naredne nedelje je moguće nešto jače pogoršanje uz više padavina nad većim delom regiona, a uz kratkotrajno zahlađenje snežna granica bi se mogla spustiti na oko 600mnv. Zatim oko 09. januara ponovo malo toplije uz formiranje novog ciklona u Mediteranu.

Proračuni modela za taj period simuliraju građenje prostranog anticiklona u širem prostoru od Velike Britanije, preko severozapadne Evrope do Skandinavije. Tako pozicioniran anticiklon bi primorao ciklon nad Mediteranom da krene južnijom putanjom, preko juga Italije i južnog Jadrana, a to bi nam otvorili put za prodor osetno hladnijeg vazduha te bi oko 10. januara uz zahlađenje snega moglo biti i u nižim predelima regiona,navodi RHMZ .

 

 

Gasifikacijija Valje
U Kolubarskom okrugu
Ocenite