Thursday, Oct 6, 2022
HomeKultura i obrazovanjeBožićna polsanica Srpske pravoslavne crkve ! Sačuvajmo svoje zdravlje i sačuvajmo druge !

Božićna polsanica Srpske pravoslavne crkve ! Sačuvajmo svoje zdravlje i sačuvajmo druge !

foto:tanjug

 

Sinod Srpske pravoslavne crkve i svi arhijereji uputili su u Božićnoj poslanici poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

Ta ljubav i žrtva, kako se navodi u Poslanici, obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje.

– Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje – poruka je u Poslanici.

 

BOŽIĆ VALJEVO NA DLANU

HRISTO SE RODI VALJEVO NA DLANU

 

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

 A ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi – ističe su u Poslanici, objavljenoj na sajtu SPC.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

– Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi“, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, izeđu ostalih, dva čelnika – patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju veru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živeli, jer, kako ističu, „mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta“.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak našeg vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

– Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav –  navodi se u Poslanici.

 

                                 Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

Sutra sneg,padavine
Ocenite