Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiSlab odziv za fajzerovu vakcinu u Valjevu,čeka se sputnjik – Od sutra prijava preko portala eUprava Srbija

Slab odziv za fajzerovu vakcinu u Valjevu,čeka se sputnjik – Od sutra prijava preko portala eUprava Srbija

foto: serbijan.cri.cn

 

Fajzerovom vakcinom juče  je u Valjevu počela vakcinacija zdravstvenih radnika Opšte bolnice protiv kovida 19.

Vakcinacija je na dobrovoljnoj bazi i obavljaju je radnici Doma zdravlja u odvojenoj ambulanti u naselju Peti Puk.

Od 1.342 zaposlena za vakcinaciju se prijavila samo 103 radnika bolnice.

Direktor Opšte bolnice Valjevo, Zoran Đurić istiše razloge  malog odziva u činjenici da je veliki broj zdravstvenih radnika preležao koronu, ali i da ima onih koji su sada pozitivni ili oboleli.

 

Svi oni se drže preporuke da prođe tri meseca od izlečenja pa tek tada da se vakcinišu, ali ima i onih koji čekaju rusku vakcinu .

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Marije Gavrilović u ponedeljak će imati informaciju kada će biti vakcinisani radnici Zavoda i Doma zdravlja u Valjevu.

U Zavodu se za sada za vakcinu prijavila samo dva radnika od 75 zaposlenih.

Slična je situacija i u Domu zdravlja gde se od 400 zaposlenih za vakcinu protiv kovida prijavilo samo 28 radnika.

Dr Gavrilović kaže da i po njenim saznanjima mnogi čekaju rusku vakcinu SputnjikV.

 

Od sutra počinje prijava na sistem preko portala eUprava, gde će svi građani moći da iskažu želju da se vakcinišu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je objasnila da je će u projekat biti uključena i Kancelarija za informacione tehnologije, a najavila je i da će građani moći da da se prijave da prime vakcinu i putem telefona od četvrtka.

Ona je objasnila i da će tu biti zabležene želje građana kojom vakcinom žele da budu imunizovani, a biće ponuđen i odgovor da „nije važno koje cepivo je u pitnju“.

Takođe je  napomenula i da će vakcina biti dovoljno za sve koji budu želeli da se vakcinišu jer Srbija ima dogovore za osam miliona vakcina kojima može biti vakcinisamo četiri miliona građana, a takođe je najavila i da stiže kineska vakcina.

Relevantne institucije Kine odobrile su izvoz „Sinofarm“ vakcine za Srbiju. Stiže nam i 18.525 dodatnih „Fajzer“ vakcina, a očekujemo i 500.000 doza „Sputnjik V“ – rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra.

U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi – rekla je Brnabić.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Republički hidromet
VOZAČI OPREZNO !POL
Ocenite