Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiAgencija za lekove: Svaka vakcina se proverava, uskoro plan za imunizaciju „Sputnjikom“

Agencija za lekove: Svaka vakcina se proverava, uskoro plan za imunizaciju „Sputnjikom“

foto:lat.rtrs.tv

 

U Srbiji su odobrene 2 vakcine za imunizaciju protiv virusa korona, Fajzerova – čije su prve doze neki od građana već primili, i Sputnjik V, koja je krajem prošle godine dobila odobrenje za upotrebu i za koju se pravi plan za imunizaciju, rekao je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Dodao je da nije bitno odakle vakcine dolaze, već da su kvalitetne, efikasne i bezbedne.

Ove dve vakcine, kao i sve ostale koje budu stizale u zemlju se kontrolišu, naglasio je Zelić, kao i da građani zato nemaju razloga za brigu.

Svaka serija, svake vakcine koja dolazi u Srbiju proverava u Agenciji za lekove i kroz dokumentaciju, i kroz Nacionalnu kontrolnu laboratoriju. Izdaju se sertifikati i analize. Nijedan korak nije preskočen pre svega kada govorimo o bezbednosti i mi konstantno pratimo neželjene reakcije i znamo tačno šta se dešava sa svakom vakcinom – dodao je Zelić.

Narednih dana očekuje se plan za imunizaciju ruskom vakcinom Sputnjik V u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom „Batut“, kažu iz ALIMS, koja je dobila dozvolu poslednjeg dana 2020. godine.

 

 

I ruska vakcina, kao i Fajzerova koju su neki od građana već primili, daje se dva puta, dodao je Zelić, pa će 2.400 doza te vakcine, koliko je stiglo u Srbiju, biti raspoređeno za 1.200 građana.

Do sada imamo samo jednu jedinu neželjenu reakciju, lokalno, na mestu primene i ona je u roku od 24 sata evidentirana i rešena. Znamo šta se dešava i ne samo u Srbiji, nego smo u vezi i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Znamo šta se dešava sa vakcinama i na drugim tržištima – kaže Zelić.

Za kinesku i vakcinu Astra Zeneke, naveo je, dokumentacija još nije stigla.

Ponovio je da nema razloga za zabrinutost, te da nije bitno odakle vakcine dolaze već da su kvalitetne, efikasne i bezbedne.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

DA LI ĆE ŠKOLSKA G
Ulice u gradu su pro
Ocenite