Tuesday, Jun 28, 2022
HomeEkologijaNedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu

Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu

foto:valjevonadlanu.rs

 

U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je svaki dan bio zagađen. Pet dana tokom nedelje  vazduh je ocenjenen indeksom kvaliteta „zagađen“ a dva dana „jako zagađen“.

Najviša  zabeležena koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u  sredu 6.1.2021. u 20 časova i iznosila 245.61 µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su  najvišu koncentraciju istog dana u 22 časa što je iznosilo 233.73 µg/m3.

U sredu u Valjevu proradila Građanska mreža za merenje aerozagađenja.

 

 

Rotary klub iz Valjeva već drugi put poklonio valjevskoj Opštoj bolnici uređaje za  prečišćavanje vazduha. Zahvaljujući donaciji valjevsko porodilište raspolaže sa 24  prečistača vazduha.

Kako saopštava“Lokalni odgovor”, visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak i sredu kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike. vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa  prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170).

U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju , što naš  grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji .

Izvor informacija 

Građanska mreža za merenje aerozagađenja https://sensor.community/en/ 

Informacije o oceni kvaliteta vazduha u Valjevu su preuzete sa Državne merne mreže  http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

NEVEROVATNO!Muškara
Ub bez struje usled
Ocenite