Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVesti„EPS preuzima sve strujomere i instalacije“ Rok za izjašnjenje je osam dana

„EPS preuzima sve strujomere i instalacije“ Rok za izjašnjenje je osam dana

foto:valjevonadlanu.rs

 

Stigla su obaveštenja od „EPS distribucije“

Operater distributivnog sistema „EPS distribucija“ (ODS) preuzima sve strujomere i instalacije, a time i obavezu i troškove njihovog održavanja. Ovaj proces se sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici, a plan je da se u upravo započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja u Srbiji.

Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja.

Ovo saopštavaju iz „Elektroprivrede Srbije“, najavljujući bolje uslove za korisnike. Čitav proces preuzimanja je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. EPS je i do sada brinuo o bezbednosti i menjao uređaje gde god je to bilo potrebno.

Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema. Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Prethodnih dana na adrese građana stizala su obaveštenja od „EPS distribucije“ da je potrebno da zaključe ugovor kojim ODS preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u ormanima.

 

Ukoliko korisnici sistema ne potpišu ugovor o preuzimanju, ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje mernih uređaja i navedene opreme, što znači da će snositi sve buduće troškove – kažu iz  EPS-a.

Oni ističu da potrošači nemaju nikakve izdatke u vezi sa preuzimanjem strujomera i opreme. Taj postupak, kako navode, ne znači istovremeno i zamenu postojećih mernih uređaja, već će se to raditi u skladu sa propisima.

Čitav proces odvija se po fazama. Od ukupno 3,7 miliona mernih mesta, „EPS distribucija“ je do sada preuzela njih oko 600.000.

U sada započetoj fazi, biće preuzeti merni uređaji i oprema korisnika na 163.280 mernih mesta na području Valjeva (Kraljevo 163.670), Beograda, u Novom Sadu na 168.610, Nišu 104.260 i na distributivnom području Kragujevca 50.180 – preciziraju u EPS-u.

Iz „EPS distribucije“ ističe da će preuzimanje mernih mesta u nadležnost tog preduzeća doprineti u borbi protiv nelegalnih priključaka i krađe struje. On je naglasio da je primarni cilj unapređenje kvaliteta distribucije električne energije.

Rok od osam dana za potpisivanja ugovora

 Obaveštenje o preuzimanju mernog uređaja i opreme, kao i ugovor u dva primerka, dostavljeni su korisnicima sistema na adresu uručenja računa za električnu energiju – objašnjavaju u EPS-u.

Jedan potpisan primerak ugovora potrebno je vratiti nadležnom ogranku „EPS distribucije“ na naznačenu adresu, u roku od osam dana. Ugovor može potpisati samo korisnik sistema ili osoba koja ima zakonsku punomoć. Ukoliko neko nije kod kuće ili iz opravdanih razloga ne potpiše u roku od osam dana, moći će i naknadno to da uradi.

NAJNOVIJE UPOZORENJE
Epidemiološka situa
Ocenite